Externe

Bulgaria își alege Legislativul. Potrivit sondajelor, niciun partid nu va obține o majoritate parlamentară

Cetățenii din Bulgaria au fost chemați astăzi la urne pentru a-și alege Legislativul. Acest scrutin parlamentar anticipat este deja a șaptea încercare de a desemna membrii Adunării Naționale în ultimii trei ani și jumătate. Potrivit estimărilor, niciun partid nu are șanse să obțină majoritatea. Lupta principală se va da între două partide proeuropene și un partid simpatizant al Kremlinului, transmite BBC. Primele rezultate parțiale ale scrutinului sunt așteptate în jur de miezul nopții.

Un total de 19 partide, nouă coaliții și un candidat independent își dispută sprijinul poporului și un loc în cea de-a 51-a Adunare Națională. Prim-ministrul interimar Dimitar Glavchev a declarat că a votat pentru o Bulgarie europeană și stabilă, pentru un executiv stabil, iar guvernul său interimar va rămâne în funcție atâta timp cât va fi necesar.

„Am votat pentru un guvern normal, stabil, care va rezolva problemele oamenilor”.

Președintele Rumen Radev a votat pentru ca țara să aibă un guvern eficient, pentru ca următorul parlament și următorul guvern să aibă legitimitate.

„Cu toții ne dorim să punem capăt acestui maraton epuizant de alegeri neîncetate. Dar pentru a avea un Parlament stabil și viabil, pentru a avea nu doar un guvern regulat, ci un guvern regulat eficient, care să poată lua decizii curajoase și să conducă țara spre atingerea obiectivelor de importanță națională, este important ca aceste două instituții - Parlamentul și Guvernul - să aibă legitimitate.”

Totuși, ultimele sondaje de opinie sugerează că, din nou, niciun partid nu va obține o majoritate parlamentară, creând premisele pentru o nouă rundă de discuții dificile și prelungite privind o coaliție. Votanții, la fel, sunt sceptici.

„Nu cred că vor forma un guvern, nu-i cred. Avem escroci peste tot, își creează propriile partide și derutează total oamenii”;

„Oamenii nu votează și apoi doar fac comentarii fără sens. Ei așteaptă schimbări, dar nu votează”;

„Am 40 de ani de experiență de muncă și primesc în jur de 350 de dolari pe lună ca pensionar, ce pot face cu ei? Nu ne vom întoarce niciodată la vremurile de odinioară, oricât de rău ar fi fost, dar era ordine. Acum suntem democrați și liberi, dar viața este grea”;

„Vreau un guvern stabil, ca să mă pot întoarce acasă, acum locuiesc în Anglia. Nu cred că e posibil la această etapă”, au spus oamenii.

Pentru a obține un loc în Adunarea Națională cu 240 de locuri, un partid sau o coaliție trebuie să obțină cel puțin patru procente din voturile valabil exprimate, iar în termen de o lună după scrutin, parlamentul nou ales este convocat pentru o primă sesiune de către președintele țării. Bulgaria nu-și poate alege un guvern permanent din 2020, în urma protestelor anticorupție care au dus la prăbușirea coaliției conduse de partidul de centru-dreapta GERB. Ultimele alegeri anticipate au avut loc în luna iunie a anului curent, în urma cărora nu s-a reușit crearea unui guvern permanent.

Citește mai mult