Internațional

Corespondență // Spre deosebire de victoria pro-UE din R. Moldova, viitor incert pentru opoziția din Georgia

Președinta georgiană Salome Zourabișvili a cerut duminică populației să iasă în stradă pentru a protesta față de rezultatele alegerilor parlamentare de sâmbătă, contestate de opoziție, alegeri pe care comisia electorală a anunțat că partidul de guvernământ le-a câștigat. Partidul „Visul georgian” a obținut oficial aproape 54% din voturi, în timp ce partidele de opoziție au contestat rezultatul, iar observatorii votului au raportat nereguli semnificative..

Președinta pro-occidentală Zourabișvili a făcut apel la georgieni să protesteze luni seara în centrul capitalei Tbilisi, „pentru a anunța lumii întregi că nu recunoaștem aceste alegeri”.

„Visul georgian”, care se îndreaptă acum spre un al patrulea mandat în fruntea guvernului, va obține 89 de locuri în parlament, cu unul mai puțin decât a obținut în 2020, a precizat comisia electorală, cele patru partide de opoziție prooccidentale primind 61 de locuri în total.

După o întâlnire de urgență noaptea târziu, trei dintre cele patru coaliții de opoziție au anunțat că nu vor recunoaște rezultatele alegerilor, denunțând frauda masivă. „Aceasta este o lovitură de stat constituțională, puterea a furat alegerile. Aici nu este Rusia, ci Georgia”, a insistat Nika Gvamaria, una dintre figurile istorice ale opoziției la regim.

Viktor Orban, primul lider care felicită

Este revelator faptul că primul lider străin care a felicitat formațiunea oficial învingătoare și aflată la putere «Visul georgian», pro-rusă, a fost premierul maghiar Viktor Orban, care a intervenit chiar înainte de a fi anunțate primele rezultate oficiale.

Partidele de opoziție preziseseră că o prezență mare la vot ar fi un lucru bun pentru ele, dar nu s-a dovedit a fi cazul. Au mers la urne peste 2 milioane de alegători, reprezentând 59 la sută din alegătorii eligibili. A fost cea mai mare prezență la vot din 2012 încoace, anul în care Visul georgian a ajuns la putere.

Totuși, cu victoria sa limitată, Visul georgian nu și-a atins... visul său anunțat: acela de a obține o majoritate constituțională, care necesită 113 locuri în parlament. Cifrele finale exacte nu sunt încă disponibile, dar până acum se pare că Visul georgian ar avea sub 90 de locuri în parlament.

Acest lucru ar împiedica formațiunea pro-rusă să își îndeplinească una dintre cele mai extreme promisiuni de campanie: interzicerea partidelor de opoziție, sub pretextul că acestea au provocat invadarea Georgiei de către Rusia în 2008.

O serie de încălcări ale regulilor de vot au fost raportate duminică de trei misiuni separate de monitorizare, inclusiv de Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), care numără 57 de națiuni.

Organizațiile străine au afirmat că presupusele încălcări, inclusiv falsificarea buletinelor de vot, luarea de mită, intimidarea alegătorilor și violența în apropierea secțiilor de votare, ar fi putut afecta rezultatul, dar s-au abținut de la a cataloga rezultatul drept unul fraudulos. O situație similară a putut fi observată în Republica Moldova, unde de asemenea votul a fost declarat valid, însă acolo referendumul a fost câștigat de partizanii Europei.

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene vor „evalua situația și vor stabili următoarele etape în relațiile cu Georgia” în cadrul reuniunii lor de la Budapesta, la începutul lunii viitoare, a anunțat președintele Consiliului European Charles Michel.

Uniunea Europeană avertizase că șansele Georgiei de a adera în viitor vor depinde de alegerile organizate sâmbătă în această fostă republică sovietică cu o populație de aproximativ patru milioane de locuitori. Georgia are statutul de candidat la UE, ca și Moldova și Ucraina, însă nu a primit încă undă verde pentru a-și începe negocierile de aderare și este greu de imaginat că acestea ar putea începe cu un guvern pro-rus. De asemenea, ca și Kievul, dar spre deosebire de Chișinău, Tbilisi a primit în 2008 promisiunea că într-o zi va deveni membru NATO, însă ocuparea Abhaziei și a Osetiei de Sud de armata rusă, ca și rezultatul actualelor alegeri fac ca această perspectivă să se îndepărteze pe termen nedefinit.

Focalizarea politicii externe

Votul a fost profund polarizant în Georgia și urmărit îndeaproape în întreaga lume, văzut ca o bătălie crucială în istoria post-sovietică a țării. Votul a fost afectat de un număr mare de încălcări aparente.

Monitorii electorali au înregistrat zeci de altercații fizice în afara locurilor de votare din întreaga țară, precum și alte forme de intimidare a alegătorilor. Au existat acuzații larg răspândite cu privire la lichidul de marcare pe care alegătorii trebuiau să le pună pe degete pentru a-i împiedica să voteze a doua oară: că lichidul s-a dispărut rapid sau că lucrătorii electorali au lăsat să intre alegătorii care aveau deja marcajul.

Alegerile au fost afectate de „încălcări ale secretului votului, violență fizică și amenințări cu violență, interferență în activitatea legitimă a observatorilor și jurnaliștilor și atacuri împotriva acestora, [și] incidente de campanie ilegală”, a declarat grupul de supraveghere Georgian Young Lawyers' Association. într-o evaluare preliminară.

Autor: Dan Alexe

Reuters / Susținători ai partidului Visul Georgian flutură steaguri georgiene și steaguri ale partidului din mașini după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului în alegerile parlamentare, în Tbilisi, Georgia, 26 octombrie 2024.
Sursa: Reuters / Susținători ai partidului Visul Georgian flutură steaguri georgiene și steaguri ale partidului din mașini după anunțarea rezultatelor exit-poll-ului în alegerile parlamentare, în Tbilisi, Georgia, 26 octombrie 2024.

Citește mai mult