Social

Prețurile la apartamente sunt pe cale să crească, iar cererea de credite ipotecare se mărește

Dinamică intensă pe piața imobiliarelor. Pe final de an, experții din domeniu anticipează o creștere a prețurilor la apartamente. Anul trecut, prețul mediu pentru un metru pătrat a atins un record istoric, a declarat Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar, în cadrul emisiunii „Bună dimineața” de la Moldova1. Pe de altă parte, crește cererea de vânzare a apartamentelor prin credit ipotecar. Motivul este ieftinirea acestora, stimulând astfel cererea din partea celor care au amânat achizițiile din cauza lipsei fondurilor disponibile.

Dacă anul trecut doar 20% din apartamentele vândute erau prin credit ipotecar, vedem că, anul acesta, odată cu ieftinirea creditelor ipotecare, practic 40% din toate apartamentele vândute sunt prin credit ipotecar. Toți cei care au amânat decizia de procurare, pentru că nu aveau bani cash să le procure, vedem că în acest an deja au început să iasă pe piață în pofida faptului că avem un preț record, istoric, de 1350-1370 de euro la metrul pătrat”, a spus Victor Cernomorcenco.

Prețul pentru un metru pătrat ar putea crește până la sfârșitul anului, susține specialistul.

Prețul mediu la metrul pătrat în 2023 era de 1070 de euro. Din toamna anului trecut a crescut până în primăvară, martie-aprilie. Apoi noi ne-am plafonat la acest maxim istoric. Practic, până acum acest preț nu s-a modificat, dar vedem că stocul se epuizează de apartamente care sunt în vânzare și, odată cu aceasta, putem să observăm, să tragem o concluzie că, până la sfârșitul anului, prețul va mai crește cu aproximativ 50 de euro la metrul pătrat”, afirmă specialistul imobiliar.

Potrivit specialistului, și pe piața chiriilor prețurile sunt mari, însă acestea s-au plafonat, în mare parte din cauza înțelegerilor dintre proprietari și chiriași. În general, susțin experții, piața imobiliară este influențată de condițiile economice generale, cum ar fi inflația, rata șomajului și stabilitatea politică. Aceste aspecte pot afecta atât cererea, cât și oferta de proprietăți.

Citește mai mult