Expert despre ignorarea dezbaterilor electorale de la „Teleradio-Moldova”: Este o insultă la adresa alegătorilor
Ignorarea dezbaterilor electorale de la Moldova 1 și Radio Moldova de către Alexandr Stoianoglo evidențiază lipsa unei culturi politice și constituie o insultă la adresa alegătorilor, iar votul este o metodă de a riposta, susține expertul în spațiul Mării Negre, Mihai Isac. Într-un interviu acordat Moldova 1, analistul a subliniat că și în cadrul dezbaterior din această seară Maia Sandu a continuat să avanseze cu determinare, iar recunoașterea publică a necesității de progres în domeniul justiției și a unor remanieri guvernamentale este un semnal concludent.
Isac a explicat importanța dezbaterilor electorale și a apreciat efortul Companiei „Teleradio-Moldova” pentru a servi interesul public și consideră că neglijarea lor „confirmă lipsa unei culturi politice în ceea ce privește modul de comportament în fața publicului și este o insultă pentru propriul electorat”. „Am văzut ce s-a întâmplat duminică, când președinta Maia Sandu a câștigat detașat prima confruntare, iar faptul că un moderator nu a fost implicat în organizare s-a văzut în mod clar. Candidatul socialist a încurcat modul de adresare, s-a făcut că nu înțelege o serie de întrebări. Deci, o întreagă tevatură care putea fi evitată. Faptul că candidatul susținut de Partidul Socialiștilor are o cunoaștere precară a limbii române și-a spus cuvântul în runda de duminică, 27 octombrie”.
Comentatorul consideră că și în cadrul dezbaterilor de la Moldova 1 Maia Sandu a continuat în forță chiar dacă au existat întrebări inclusiv incomode puse de jurnaliști. „Faptul că a menționat o serie de probleme de comunicare întâmpinate de Guvernul său, necesitatea unor remanieri guvernamentale, necesitatea unui progres mai accentuat în domeniul justiției și a conștientizat în mod public aceste necesități este un semnal important.”
Analistul a menționat că în turul doi al alegerilor este important electoratul nehotărât sau cel care și-a acordat votul altor candidați deoarece sunt cei care pot înclina balanța la rezultatele scrutinului. „Votul lor contează și pot participa cu toată încrederea la acest proces electoral. Problema cea mai mare rămâne posibilitatea oligarhului Ilan Șor de a cumpăra votul din Republica Moldova și acest lucru trebuie combătut. Prezența masivă la vot este un răspuns demn pe care electoratul cinstit din Republica Moldova îl poate da celor care vor să-i fure viitorul prin coruperea alegătorilor.”
Menționăm că, astăzi, cei doi candidați la Președinție, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, au fost invitați la o dezbatere electorală difuzată în direct la Moldova 1 și Radio Moldova, însă cel din urmă nu a dat curs acestor dezbateri. Prezentă în platoul postului public de televiziune, candidata PAS a recunoscut că actuala guvernare a comis greșeli și admite posibile remanieri guvernamentale până la sfârșitul acestui an, dacă va fi realeasă pentru un nou mandat.
Reamintim că turul doi al alegerilor prezidențiale va avea loc duminică, 3 noiembrie. În primul tur al scrutinului, Maia Sandu a acumulat 42,45% din voturi, iar Alexandr Stoianoglo - 25,98%.