Justiție

Percheziții la Cimișlia și Comrat. Șase persoane, bănuite de coruperea alegătorilor

Percheziții matinale la Cimișlia și Comrat. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii au descins în două cauze penale, pornite pe faptul coruperii electorale și finanțării ilegale a partidelor politice. Acțiunile vizează domiciliile și automobilele a șase persoane fizice, afiliate unei formațiuni politice.

Potrivit CNA, cele șase persoane au fost documentate în procesul de corupere a alegătorilor pentru referendumul și scrutinul prezidențial care au avut loc pe 20 octombrie 2024. Mai exact, acestea ar fi fost responsabile de întocmirea listelor cu persoane interesate, centralizarea informațiilor despre acestea, transmiterea datelor personale ale acestora unor terțe persoane/instituții financiare din afara Republicii Moldova pentru ca ultimii să obțină remunerații ilicite pentru exercitarea dreptului de vot.

În cadrul acțiunilor de urmărire penală din această dimineață, de la fața locului au fost ridicate telefoane mobile, mijloace bănești și înscrisuri de ciornă. Toate persoanele supuse perchezițiilor sunt recunoscute în calitate de bănuit, iar acțiunile au loc sub conducerea procesuală a procurorilor mun. Cahul.

Amintim în acest context că, după primul tur de scrutin, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a declarat că, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari au fost transferați din Rusia în Republica Moldova cu scopul de a corupe alegătorii. Rețeaua condusă de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”, a transferat, doar în octombrie, peste 24 de milioane de dolari pentru a mitui votanții, a mai precizat Cernăuțeanu.

De menționat că, conform noilor prevederi legale, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță schema și cooperează cu organul de urmărire penală, inclusiv predau lucrurile transferate lor într-un mod ilegal, pot fi eliberate de răspundere penală sau contravențională.

Pe 28 octombrie, procurorul general Ion Munteanu a explicat cum banii lui Șor ajung în Republica Moldova și ce fac oamenii legii pentru a contracara tentativele de fraudare. Detalii - AICI.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult