Social

Accidentele cerebrale vasculare: sfatul medicului

Aproape 12 mii de persoane din țara noastră își pierd viața anual din cauza accidentelor vasculare cerebrale. Această maladie reprezintă practic a doua cauză de mortalitate printre adulți, nu doar în Republica Moldova, dar și la nivel mondial. Despre aceasta a menționat medicul Elena Costru-Tașnic la emisiunea „Bună dimineața”, de la Moldova 1. De ziua internațională a AVC, medicul a îndemnat la adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a reduce riscul unei asemenea maladii.

Potrivit neurologului Elena Costru-Tașnic, accidentele vasculare cerebrale se produc atunci când alimentarea unei zone din creier este întreruptă sau redusă, iar din acest motiv intervenția imediată este crucială.

„Studiile ne arată că avem patru ore pentru a acorda un medicament specific care poate distruge trombul care se pune pe venă și acest medicament este disponibil în întreaga țară. Avem o rețea de centre AVC în țară care pot oferi astfel de servicii. Mai avem o metodă chirurgicală, care printr-un vas de sânge să se ajungă la acel tromb și să fie extras similar ca la inimă și astfel de intervenții sunt posibile la noi în țară.”

În grupul de risc de a face un AVC sunt persoanele care nu duc un mod de viață sănătos, suferă de hipertensiune, diabet zaharat, au un nivel ridicat al colesterolului sau un regim sedentar de activitate.

„Simptomele sunt foarte diferite, dar avem câteva care sunt la 80 la sută din pacienți pentru că cele mai dese în accidente cerebrale vor afecta anumite părți ale creierului și se vor asocia cu o slăbiciune, în mână, în picior, cu o tulburare de vorbire când pacientul fie nu poate vorbi, fie nu vorbește deloc, sau vorbește împleticit.”

La nivel mondial, accidentele cerebrale reprezintă a doua cauză de mortalitate, iar în Republica Moldova această maladie este principala cauză de dizabilitate la adulți.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult