Corespondență // Ruptură în UE: Viktor Orban se plânge de o conspirație împotriva lui
Premierul maghiar Viktor Orban afirmă că la Bruxelles este în desfășurare o conspirație pentru a-i înlocui guvernul. Potrivit lui Orban, principalii conspiratori ar fi doi germani: președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen și Manfred Weber, liderul Partidului Popular European (PPE) și șeful celei mai mari facțiuni din Parlamentul European.
Există o conspirație deschisă împotriva Ungariei condusă de Manfred Weber și președinta von der Leyen. Ei au recunoscut că scopul lor este să înlocuiască guvernul ungar cu un nou „guvern Jawohl”, la fel ca și actuala conducere poloneză. Nu vom lăsa să se întâmple asta!”, a spus Orban pe pagina sa X (fost Twitter). La Bruxelles, șocul este perceptibil.
Viktor Orban, care deține președinția rotativă a Consiliului UE, a vizitat luni Tbilisi, luându-i prin surprindere pe omologii săi europeni. Printre aceștia, mulți se îndoiesc de legalitatea rezultatului votului georgian.
Viktor Orban i-a luat din nou prin surprindere pe omologii săi europeni. În timp ce cei douăzeci și șapte se îndoiesc pe față de rezultatul alegerilor organizate în Georgia sâmbătă, 26 octombrie, șeful guvernului iliberal maghiar a salutat, în aceeași seară, „victoria copleșitoare” a «Visului georgian», partidul pro-rus aflat la putere, creditat oficial cu 54% din voturi. Apoi Orban chiar a mers luni la Tbilisi pentru a sprijini pe față autoritățile pro-ruse.
„Vă felicit pentru că ați votat pentru pace” și pentru că „nu ați permis țării dumneavoastră să devină o a doua Ucraină”, a lansat Orban.
Marți, președinta Georgiei, Salomé Zourabishvili, devenită una din figurile protestului împotriva guvernului, a cerut comunității internaționale să investigheze rezultatele alegerilor.
Cu această vizită improvizată, comparabilă cu cele efectuate de el la Moscova și Kiev, în vreme ce țara sa posedă timp de șase luni președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, premierul ungar a subliniat înainte de toate jena și diviziunile stârnite printre cei douăzeci și șapte de situația Georgiei, un stat caucazian al cărui proces de aderare la UE a fost deja suspendat din vară din cauza derivei sale iliberale.
„Nereguli electorale”
Comentariile lui Viktor Orban contrastează cu îndoielile exprimate pretutindeni pe continent cu privire la legalitatea și transparența votului. La Bruxelles, Comisia și Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, Josep Borrell, au subliniat „neregularitățile”, într-un comunicat de presă comun publicat duminică, și așteaptă rezultatele investigațiilor în curs.
„Georgienii au dreptul să afle ce s-a întâmplat în acest weekend. Au dreptul să ceară ca neregulile electorale să facă obiectul unor investigații rapide, transparente și independente”, a adăugat Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, luni.
În acest context, Anna Lührmann, secretară de stat german responsabilă pentru Afaceri Europene, a dorit, încă de luni, să-și reunească omologii în jurul unei declarații comune, pentru a nu lăsa câmpul deschis lui Viktor Orban. Ungaria ocupă președinția rotativă a Consiliului UE până la sfârșitul anului, dar premierul ungar „nu vorbește în numele UE”, putem citi în acel text, susținut – de marți seară – de cincisprezece state membre, inclusiv Franța, Polonia, Spania, Olanda, Țările Baltice, cele Scandinave și Republica Cehă. Semnatarii „critică vizita prematură a prim-ministrului Orban în Georgia”.
Rămâne însă faptul că Orban i-a luat iarăși pe toți prin surpriză, arătând faliile funcționării unui mecanism european care nu mai este adecvat configurației politice actuale a Uniunii.
Autor: Dan Alexe