Alegeri

Premierul Dorin Recean avertizează asupra consecințelor votului cumpărat în R. Moldova: „Este o infracțiune și se pedepsește”

Investigațiile autorităților au scos la iveală amploarea fenomenului de corupere a alegătorilor în primul tur al alegerilor. Premierul Dorin Recean a avertizat, în debutul ședinței de Guvern din 30 octombrie, că toți cei care au fost implicați în vânzarea sau cumpărarea votului în primul tur sau intenționează să recurgă la astfel de practici în turul doi vor fi documentați și sancționați. Șeful Executivului a făcut apel la cetățeni să voteze „onest” pe 3 noiembrie.

„Investigațiile poliției, CNA și a procuraturii au demonstrat amploarea votului cumpărat sau a votului plătit și cumpărat din 20 octombrie. A fost fără precedent.”

Premierul Dorin Recean a mai precizat că există încercări de manipulare din partea unor „grupări criminale”, care își propun să inducă în eroare publicul. Aceștia transmit mesaje prin care sugerează că, odată cu trecerea zilei de 3 noiembrie, autoritățile vor înceta măsurile de sancționare. Premierul a dat asigurări că anchetele vor continua și după această dată, până când toți cei implicați în activități ilegale vor fi trași la răspundere.

„Reamintesc că vânzarea votului este o infracțiune gravă și se pedepsește cu o amendă de 37 de mii de lei. Oamenii pot fi scutiți de această amendă dacă colaborează cu poliția, cu organele de drept, dar, atenție, dacă comit infracțiunea și a doua oară, atunci nu pot fi eliberați de această amendă. Cu toții am observat că organele de drept documentează absolut toate încălcările. Asta s-a întâmplat pe 20 octombrie, asta se va întâmpla și pe 3 noiembrie, așa că toată lumea să voteze onest”.

Precizăm că Centrul Național Anticorupție a aplicat amenzi în valoare de peste 2 milioane de lei pentru corupere electorală, până astăzi. Alte o mie de procese-verbale recepționate de la Poliție sunt în proces de examinare. Potrivit legislației în vigoare, pentru comiterea acestei contravenții, legislația în vigoare prevede o amendă de la 25 000 de lei până la 37 500 de lei.

De asemenea, conform noilor prevederi legale, persoanele care oferă bani pentru a influența rezultatele unui scrutin riscă de la un an până la cinci ani de închisoare și amendă de peste 50 de mii de lei, iar finanțarea ilegală a partidelor politice din surse interzise se pedepsește cu până la șase ani de închisoare și cu amendă de peste 67 de mii de lei.

Pentru asigurarea recuperării prejudiciului, instituțiile de drept pot aplica sechestru pe bunurile persoanei. Totodată, persoanele care denunță schema și cooperează cu organul de urmărire penală, inclusiv predau lucrurile transferate lor într-un mod ilegal, pot fi liberate de răspundere penală sau contravențională.

Ecaterina Arvintii

Ecaterina Arvintii

Autor

Citește mai mult