Economic

Ministrul Muncii explică cum vor fi acordate compensațiile în facturi în perioada rece a anului

Compensațiile pentru consumul de energie electrică din noiembrie vor fi oferite în următoarea factură, din luna decembrie. Afirmația îi aparține ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari. El a precizat că începând cu 1 decembrie, furnizorii vor primi informațiile despre gradele de vulnerabilitate, pentru a începe să le includă în facturi.

Începând de joi, fiecare cetățean care s-a înregistrat pe platforma compensații.gov.md poate să-și vadă gradul de vulnerabilitate atribuit de autorități și mărimea compensațiilor ce urmează a fi incluse în factura din luna decembrie. Categoriile de consumatori vulnerabili sunt clasificați conform anumitor criterii: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor prognozate pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire folosit.

În cazul gazelor naturale, va fi compensat de către stat tariful pentru primii 180 metri cubi consumați lunar, iar prețul final achitat de consumator, în funcție de categoria de vulnerabilitate, va fi de:

– 12 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 14 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 17 lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 24 de lei per metru cub pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Pentru consumatorii de energie termică în regim centralizat, volumul maxim compensat va fi de 1,3 Gcal pe lună pentru un loc de consum, iar prețul final va fi de:

– 1450 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată;

– 1700 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică ridicată;

– 1950 lei/ Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică medie;

– 2500 lei/Gcal pentru consumatorii cu vulnerabilitate energetică scăzută.

Compensațiile la tariful pentru energia electrică se vor oferi pentru primii 75 kW/h consumați lunar, prețul final fiind 3,3 lei per kW/h pentru cel mai înalt grad de vulnerabilitate și 3,7 lei pentru consumatorii cu vulnerabilitate ridicată.

Lina-Maria Țurcan

Lina-Maria Țurcan

Autor

Citește mai mult