Aderare UE

Comisia Europeană: Procesul de screening bilateral al Republicii Moldova progresează fără probleme

Procesul de screening bilateral al Republicii Moldova progresează fără probleme, arată raportul Comisiei Europene privind pachetul anual de extindere. Republica Moldova are un anumit nivel de pregătire în domeniul reformei administrației publice și s-au înregistrat progrese în ceea ce privește verificarea și numirea în funcție a judecătorilor și procurorilor - sunt câteva dintre concluziile raportului. Totuși Comisia recomandă Chișinăului să facă progrese în procesul de verificare și numire a membrilor la Consiliul Superior al Magistraturii și Curtea Supremă de Justiție, îmbunătățirea funcționării Institutului Național al Justiției, dar și consolidarea capacităților de luptă cu criminalitatea cibernetică.

Deschiderea negocierilor de aderare a fost o recunoaștere importantă a hotărârii Moldovei de a continua reformele pe calea aderării la UE, în ciuda ingerinței continue a Rusiei și a impactului războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. În urma primei conferințe interguvernamentale din iunie 2024, examinarea analitică a acquis-ului progresează fără probleme. Sub rezerva îndeplinirii tuturor condițiilor, Comisia așteaptă cu nerăbdare deschiderea negocierilor pe clustere, începând cu fundamentele, cât mai curând posibil în 2025”, se menționează în raport.

În ultimii cinci ani, negocierile de aderare au redevenit o prioritate pentru Comisia Europeană, a precizat vicepreședintele Comisiei Europene, Josep Borrell.

În 2019, aveam cinci țări candidate. Astăzi avem nouă candidați și un potențial candidat. Adică 10, de două ori mai mult. Asta arată că Uniunea Europeană este ca un magnet care atrage oameni și state. Integrarea treptată a progresat. Cetățenii din țările care au aderat au beneficiat de avantaje tangibile”, susține oficialul european.

La final de mandat, anul acesta, am creat instrumente suplimentare pentru Balcanii, și pentru Moldova, și pentru Ucraina, pentru a accelera rezultatele reformelor. Planul privind Ucraina, Planul privind Moldova, Planul de creștere, pentru fiecare dintre aceste țări, care a permis fiecăruia dintre ele să ducă la bun sfârșit reformele stabilite și să se pregătească, să fie gata de a deveni membre ale Uniunii Europene, până la finalul mandatului următor al Comisiei”, a declarat comisarul European pentru Extindere, Olivér Várhelyi.

Raportul pe Republica Moldova mai arată că țara noastră se află între un stadiu incipient de pregătire și un anumit nivel de pregătire și a făcut unele progrese în stabilirea unei economii de piață funcționale. Un bun progres, potrivit raportului, Republica Moldova are pe partea de pregătire în statistică.

Țara a avut progrese bune în ceea ce ține de efectuarea recensământului populației și locuințelor și creșterea capacității instituționale. În domeniul educației și culturii, nivelul de pregătire este unul moderat, iar Comisia recomandă consolidarea calității și eficienței rețelei școlare în învățământul general și profesional. Pe domeniul energiei, Republica Moldova este moderat pregătită.

Comisia apreciază diversificarea rutelor de aprovizionare cu gaze și energie electrică și reducerea dependenței de sursele de energie rusești, înlocuindu-le cu aprovizionarea din Europa și SUA.

Raportul mai arată că Republica Moldova ar trebui, în special, să asigure investigații anticorupție proactive și eficiente care să conducă la un istoric pozitiv de urmăriri și condamnări, să continue procesul de vetting, lupta împotriva crimei organizate, dar și să continue alinierea la standardele Uniunii Europene.

Cu o reacție la Raportul care vizează R. Moldova au venit și autoritățile de la Chișinău. Biroul pentru Integrare Europeană precizează că țara noastră a înregistrat progrese importante pe mai multe domenii în acest an.

La modul practic, raportul pe Moldova arată că am înregistrat progrese în 31 din 33 de capitole; în cazul a opt capitole - protecția consumatorilor și sănătatea, educația și cultura, transporturile, mediul, uniunea vamală, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, dreptul proprietății intelectuale, statistica - am progresat mai bine decât anul trecut; nu există niciun capitol la care să fi regresat pe durata ultimului an; nivelul de pregătire pentru aderare s-a îmbunătățit față de anul trecut la cinci capitole - energie, mediu, educație și cultură, politica regională și coordonarea instrumentelor structurale, uniunea vamală”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții Biroului pentru Integrare Europeană precizează că Comisia a subliniat că progresele înregistrate s-au produs în condițiile unor atacuri hibride fără precedent îndreptate împotriva țării și democrației noastre. Cu toate acestea, autoritățile de la Chișinău mai au de lucru, iar raportul cuprinde o serie de recomandări cu privire la pașii pe care urmează să îi întreprindă.

Citește mai mult