Electorala

Stoianoglo respinge acuzațiile de corupere electorală: „Sunt un om al legii, nu am cumpărat voturi”

Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo, care candidează la funcția de președinte al Republicii Moldova, susține că nu a recurs niciodată la cumpărarea voturilor în favoarea sa. Chiar și așa, candidatul susținut de socialiști nu a condamnat public tentativele de fraudare a alegerilor prin cumpărarea voturilor și nici nu a comentat acuzațiile potrivit cărora campania sa ar fi susținută de oligarhul Ilan Șor, condamnat în dosarul „Frauda bancară”.

„În activitatea mea politică niciodată nu am cumpărat voturile alegătorilor. Am participat și în alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, eu niciodată nu am cumpărat voturi, pentru că eu sunt un om al legii. Vă asigur că asta nu s-a întâmplat nici în aceste alegeri, nici din partea mea, nici din partea Partidului Socialiștilor”, a declarat Stoianoglo.

Candidatul socialiștilor a făcut apel la cetățeni să evite declarațiile politice, or, spune Stoianoglo, „fixarea acțiunilor de corupție este în competența organelor de drept și doar ei pot face astfel de declarații”.

Menționăm că, astăzi, contracandidata lui Alexandr Stoianoglo, președinta Maia Sandu, care candidează din partea PAS, a denunțat acțiunile de corupere în masă în cadrul scrutinului din 20 octombrie de către „gruparea criminală Șor”. Ea l-a îndemnat pe contracandidatul său să condamne coruperea electorală și să facă apel la cetățeni să nu se lase folosiți în acțiuni de destabilizare a situației în țară. Totodată, Sandu l-a îndemnat pe Stoianoglo să facă apel la cetățeni să nu ia mită pentru a vota și să spună clar că luarea de mită este o infracțiune.

Menționăm în acest context că o nouă investigație publicată de „Ziarul de Gardă” arată că rețeaua oligarhului Ilan Șor, care înainte de 20 octombrie ar fi corupt alegătorii în scopul compromiterii rezultatului referendumului și deturnării cursului european al R. Moldova, înainte de turul al doilea al alegerilor prezidențiale ar fi fost mobilizată într-o campanie menită să sprijine candidatul socialiștilor, pe Alexandr Stoianoglo.

Până în prezent, oamenii legii au aplicat amenzi în valoare de peste două milioane de lei pentru coruperea alegătorilor. Recent, procurorul general Ion Munteanu a declarat că fenomenul coruperii electorale și finanțarea partidelor politice orchestrate de „gruparea criminală Șor” a atins o amploare fără precedent. Începând cu septembrie 2022 și până în prezent, din Federația Rusă în Republica Moldova au ajuns fluxuri masive de bani ilegali. Inițial – prin contrabandă sau criptomonede, iar ulterior – prin intermediul unei bănci rusești aflată sub sancțiuni internaționale. 50 de milioane de lei au fost ridicați și confiscați, a precizat Munteanu, 28 de persoane au fost reținute, iar 35 sunt învinuite.

Citește mai mult