Regional

40 de tineri pedagogi au ales să își practice meseria în sudul țării

În acest an școlar, în instituțiile de învățământ din autonomia găgăuză au venit 40 de tineri pedagogi. Pentru integrarea lor în procesul educațional, Direcția generală educație de la Comrat organizează diverse activități în cadrul „Școlii tânărului profesor”. Proiectul include seminare de formare și ateliere de lucru, inclusiv privind metodologia predării și soluționării conflictelor, iar profesorii cu experiență își împărtășesc cunoștințele cu tinerii specialiști.

Tinerii pedagogi care au venit să lucreze în instituțiile de învățământ din sudul țării sunt familiarizați cu tehnicile predării și de creare a unui climat favorabil între profesor și elevi. Ei spun că au mari așteptări în ceea ce privește dobândirea experienței profesionale și dezvoltarea carierei didactice.

Predau limba și literatura rusă la Liceul sportiv-internat, am 16 ore. Practica a început minunat, colectivul este prietenos, m-au primit cu brațele deschise, copiii sunt minunați. În general, îmi place foarte mult munca de profesor. Bazele predării mi-a fost oferite de universitate, le mulțumesc. De la acest seminar aștept multe. Sunt un tânăr specialist neexperimentat, urmează să acumulez experiență. Aștept să descopăr aici tot ce este mai interesant și mai bun pentru muncă”, spune Vitalie Constantinov, profesor.

Universitatea ne-a oferit o bază bună, o teorie bună. Acum avem nevoie de practică, pentru a ne simți mai încrezători. La acest atelier, cred că vom învăța noi metodologii, noi recomandări, care ne vor ajuta să predăm disciplinele noastre într-un mod mai interactiv și interesant”, afirmă Ivanna Curdoglo, profesoară.

Sunt învățătoare de clasele primare și acum am făcut cunoștință cu ceilalți colegi, la fel tineri specialiști ca și mine, sunt entuziasmată de cunoștințe. Am vorbit puțin, am învățat câte ceva unii de la alții”, a menționat Dumitrița Moraru, profesoară la Comrat.

La „Școala tânărului profesor” participă tineri specialiști care au absolvit universitățile în acest an, iar pedagogii cu experiență îi ajută să obțină abilități practice de predare a materiilor.

Astăzi, la întâlnire, s-au adunat 15 tineri specialiști din autonomia găgăuză, îi ajutăm să se adapteze la locul lor de muncă, să implementeze toate cunoștințele teoretice în practică. În partea teoretică vom discuta despre tipurile de lecții, despre managementul temelor pentru acasă, iar partea practică va fi atelierul „Calea spre succes”. Vom încerca să ne dăm seama de ce au nevoie tinerii profesori pentru a avea success, îi ajutăm metodologic, psihologic, să rezolve aspectele legate de conflicte, să depășească diverse situații dificile”, a declarat Larisa Boicova, specialistă principală la Direcția generală educație din Comrat.

Școala tânărului profesor este un proiect al Direcției generale educație de la Comrat, care este implementat din 2020, iar până acum 57 de absolvenți l-au finalizat. În prezent, în cadrul acestuia, peste 100 de tineri specialiști sunt implicați în procesul de formare profesională.

Citește mai mult