Activism civic: moldovenii votează de la primele ore ale dimineții
De la primele ore ale dimineții, oamenii au ieșit la vot, în speranța unor schimbări semnificative în toate domeniile de activitate. Cetățenii spun că dreptul la vot le oferă posibilitatea să decidă direcția de dezvoltare a comunității. Cei mai matinali îi îndeamnă pe ceilalți să dea dovadă de activism civic pentru a promova o cultură democratică mai puternică, în care cetățenii sunt implicați și responsabili.
Liliana Badan se numără printre primii oameni care au venit astăzi la vot. În acest an, a fost mai matinală decât de obicei. Femeia spune că a votat pentru o țară prosperă.
„Am mai multe de realizat în această zi și, ca să reușesc, în primul rând votul să fie. - În fiecare an veniți dimineața la votare? - Nu în fiecare an, dar mă strădui să fie. - Ce așteptări aveți de la acest scrutin? - Ca să fie o țară prosperă, cu realizări, cu succese”, a declarat Liliana Badan.
Oamenii au votat pentru libertare și pace în țară. Aceștia își doresc salarii și pensii mai mari, dar și locuri de muncă pentru a convinge tinerii specialiști să rămână să muncească acasă.
„- Pentru ce ați votat dumneavoastră? - Pentru binele țării și al copiilor noștri, pentru o viață mai bună”;
„Așteptăm un viitor mai luminos puțin pentru țara noastră, vrem ceva ca să fie și pentru copiii noștri. În primul rând, să fie locuri de muncă, să nu plece tinerii din țară și majorarea salariilor”;
„Am votat pentru ca să fie schimbări în țară către ceva bun, sperăm. Schimbările cele mai bune se încep de la noi, asta ar fi cea mai mare schimbare. - Credeți că este important ca fiecare om să voteze? - Corect, ar trebui toți ca unul să fim aici, să votăm pentru un viitor mai prosper pentru țara noastră”;
„Ne dorim ca să trăim bine, să avem un salariu cum trebuie și să fie pace”.
„Secția noastră de votare a fost deschisă la orele șapte, așa cum prevede legislația. Până la moment, la această oră, nu am avut nici un incident, biroul electoral a fost deschis cu prezența tuturor membrilor, 11 membri, și am avut și câțiva observatori. Pe lista electorală avem 2 288 de alegători”, a spus secretara unui birou electoral, Diana Bistrea.
În total, pentru turul doi al alegerilor prezidențiale, au fost deschise 2 219 secții de votare, dintre care 1 988, pe teritoriul Republicii Moldova. La fel, au fost deschise inclusiv 30 de secții de votare pentru alegătorii din stânga Nistrului, iar alte 231, organizate în 37 de țări, inclusiv cu trei secții de votare pentru cei care și-au exercitat votul prin corespondență.