Eugen Tomac: Sunt alegeri cu miză istorică. Autoritățile europene nu pot ignora ingerința Moscovei în procesul electoral
Oficialii de la Bruxelles monitorizează cu atenție alegerile din Republica Moldova, începând cu președintele Comisiei Europene, care este preocupat de desfășurarea procesului electoral, afirmă eurodeputatul Eugen Tomac. În cadrul unei ediții speciale de la Moldova 1, europarlamentarul a subliniat că acest scrutin este unul istoric, care se desfășoară pe fundalul intervenției Federației Ruse în procesele electorale din țara noastră.
„Sunt alegeri cu miză istorică, o miză foarte importantă. Am văzut că pentru Putin aceste alegeri reprezintă o țintă de top. Mobilizarea împotriva Republicii Moldova și împotriva procesului firesc, democratic, de a se desfășura acest scrutin pot să spun că e fără precedent. Pentru că pe lângă resursele financiare uriașe pe care le-a aruncat Rusia în a încerca să influențeze rezultatul alegerilor, avem parte și de această propagandă extrem de agresivă, de această organizare pe care o vedem în diferite zone”, susține europarlamentarul.
Eurodeputatul român constată că acest scrutin este foarte important atât pentru Kremlin, cât și pentru Chișinău, deoarece cetățenii moldoveni au de ales dacă vor un viitor predictibil european. Tomac a amintit că Uniunea Europeană a oferit un sprijin de 1,8 miliarde de euro, constituind 10% din PIB-ul țării noastre.
„Toată lumea de la președintele Comisiei Europene urmărește cu multă atenție evoluția procesului electoral. Suntem îngrijorați pentru că vedem că Rusia a trecut de mult orice linie roșie și încearcă să influențeze prin toate mijloacele acest scrutin cu miză istorică pentru Republica Moldova.”
Potrivit europarlamentarului, autoritățile europene nu pot ignora ingerința Moscovei în procesele electorale, cum au făcut în Germania, Franța, Statele Unite sau Marea Britanie.
„Atunci când vezi cum sunt corupți cetățenii pentru a vota într-un anumit fel și aceste scheme sunt extrem de periculoase, pentru că Rusia folosește toate mijloacele pe care le are la dispoziție pentru a influența procesul electoral. Și nu discutăm despre un stat care poate fi predictibil. Este vorba de Federația Rusă care are aceste mecanisme pe care le-a utilizat și în procesul electoral din alte state occidentale. Deci, evident că Republica Moldova luptă acum cu monstrul care vrea să utilizeze toate pârghiile democratice pe care le oferă o societate democratică pentru a devia acest parcurs firesc, pe care orice om de bună-credință din Republica Moldova și-l dorește.”