Cristian Pîrvulescu despre transportarea organizată a alegătorilor la urnele de vot: „Mobilizarea artificială este ilegală”
Prezența la vot este un indicator al interesului față de politică, dar și al riscurilor percepute de către alegător. Declarația aparține profesorului în științe politice Cristian Pîrvulescu, care a explicat și de ce prezența la turul doi de scrutin este mai bună decât la primul tur, dar și cât de periculos este fenomenul transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare.
„Alegerile acestea sunt istorice (...). În Republica Moldova, ca și în România, o bună parte din populație e plecată în străinătate. Vorbim de milioane de moldoveni care sunt în străinătate, care vor face maximum astăzi pentru a se mobiliza”, a subliniat Cristian Pîrvulescu.
Cristian Pîrvulescu a vorbit și despre cât de grav este pentru procesul democratic fenomenul transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare.
„În România numim acest sistem turism electoral, pentru că aceste autobuze ale unor firme de turism, pe vremuri, astăzi nu se mai poate. Când vorbim despre alegeri strânse, cum se crede că vor fi cele din Republica Moldova, de astăzi, atunci acest lucru contează enorm, ele trebuie să fie preîntâmpinate. Este total ilegal să se mobilizeze în mod artificial alegătorii la vot, după cum a fost acum două săptămâni la Chișinău și am văzut lucruri surprinzătoare”, a explicat Cristian Pîrvulescu.
În continuare, Pîrvulescu atrage atenția asupra gravității acestor fenomene în contextul geopolitic actual, evidențiind cum alegerile din Republica Moldova și alte țări din zonă sunt influențate de interese externe. Aceasta amplifică necesitatea de a preveni manipulările electorale, mai ales într-un climat marcat de conflicte și de dezinformare, menționează expertul.
„Este vorba despre interese geopolitice importante în contextul războiului din Ucraina început în 2014 și accelerat în 2022. Toate aceste lucruri fac ca terenuri electorale, cum a fost Georgia săptămâna trecută sau cum este Moldova să fie foarte importante. Se folosesc toate mijloacele, și nu se folosesc de azi, de ieri, nu se folosesc doar în campanii electorale, pentru că aici, în contextul războiului hibrid, vorbim despre teorii ale conspirației și știri false, care sunt adresate foarte bine zonei de opinie publică care le poate prelua”, a accentuat expertul.
Potrivit ultimelor informații prezentate de oamenii legii, în prezent sunt investigate cazuri de transport organizat al alegătorilor, atât în Republica Moldova, cât și în străinătate, în special din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia, cu scopul de a influența prezența la vot. Inspectoratul General al Poliției și Comisia Electorală Centrală (CEC) au semnalat aceste nereguli, după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu grupuri de moldoveni aduși organizat la secțiile de votare.
Menționăm că transportarea organizată a alegătorilor spre secția de votare în ziua votării, în scopul determinării acestora de a-și exercita drepturile electorale, este sancționată cu amendă de la 3 mii la 6 mii de lei pentru persoanele fizice și de la 9 mii de lei la 15 mii de lei pentru persoanele juridice, cu sau fără privarea de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni până la un an.
Vezi cum se desfășoară procesul de votare AICI.