Oligarhul fugar Ilan Șor a câștigat 2,4 miliarde de ruble în patru luni, ajutând Rusia să ocolească sancțiunile

Rețeaua de companii a oligarhului moldovean fugar Ilan Șor, care ajută întreprinderile rusești să ocolească sancțiunile internaționale, a adus proprietarilor săi un profit net de 2,44 miliarde de ruble în mai puțin de patru luni în 2024, relatează portalul rusesc independent „Viorstka”. Publicația a făcut calculele pe baza datelor de la Contur.Focus și Resursa informațională a contabilității de stat (BFO).
Potrivit sursei citate, Ilan Shor și Promsvyazbank dețin A7, o rețea de companii înființată pentru a eluda sancțiunile. Este vorba despre compania A7 și cele două „fiice” ale sale, A71 și A7-Agent.
Principalul profit a fost adus de compania-mamă A7 - 2,37 miliarde de ruble, A71 a câștigat aproape 27 de milioane de ruble, A7-Agent - aproape 44 de milioane de ruble.
Compania-mamă se remarcă nu numai prin profitul ridicat, ci și prin profitabilitatea sa. Veniturile sale au totalizat 3,66 miliarde de ruble, cu un cost al vânzărilor de 173 de milioane de ruble, menționează sursa citată.
În același timp, A7 operează cu mult mai mulți bani decât se reflectă în veniturile sale. De exemplu, veniturile din operațiuni financiare pentru ultimele trei luni au totalizat aproape 292 de miliarde de ruble. Majoritatea acestor fonduri - 276 de miliarde de ruble - au fost obținute datorită emisiunii de titluri de creanță.
A7 și cele două filiale ale sale au fost înființate în septembrie 2024. Ilan Shor a fost acționarul majoritar al companiei, cu o participație de 51%, restul de 49% revenind Promsvyazbank, care deservește Ministerul rus al Apărării. La sfârșitul lunii noiembrie, A7 a ascuns informații despre Ilan Shor în Registrul unificat al entităților juridice, după cum a subliniat „Viorstka”. Acum, extrasul din Registrul Unificat de Stat al Persoanelor Juridice spune că accesul la informații despre primul proprietar al companiei este „restricționat”, în timp ce al doilea proprietar este încă Promsvyazbank.
Pe site-ul său, banca a declarat că A7 a stat la baza infrastructurii de decontare a contractelor comerciale internaționale ale întreprinderilor ruse „în condițiile presiunii sancțiunilor antirusești”. Avocații au speculat că operațiunea A7 s-ar baza pe metoda „plicului”. „Ideea este că banii nu traversează efectiv frontiera, astfel încât autoritatea de reglementare a unei țări neprietenoase nu poate urmări mișcarea banilor din Rusia”, a scris Rise Moldova.
„Viorstka” amintește că oligarhul fugar Ilan Șor, care în mai 2024 a obținut cetățenia rusă, este acuzat de mituirea alegătorilor moldoveni cu bani de la Moscova.
La începutul lunii octombrie 2024, poliția și Procuratura Anticorupție din Republica Moldova au anunțat lichidarea unei rețele care a fost creată pentru a mitui alegătorii înainte de alegerile prezidențiale și referendumul național. Potrivit materialelor cazului, numai în luna septembrie, peste 130 de mii de cetățeni moldoveni au primit peste 15 milioane de dolari în conturi deschise în Promsvyazbank din Rusia. „Această rețea mafiotă, organizată de la Moscova, urmărește să influențeze alegătorii înainte de alegerile prezidențiale și referendumul UE”, a declarat atunci șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu.
De asemenea, autoritățile din Republica Moldova au blocat 15 canale Telegram și 95 de chatboturi afiliate lui Șor. Acestea ar fi fost folosite pentru a finanța ilegal partidele politice și pentru a mitui alegătorii. În plus, după cum a scris anterior „Viorstka”, boții pro-Kremlin de pe VKontakte comentau activ turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Aceștia propagau constant narațiunea despre „amestecul SUA” în procesul electoral și propagau în mediul online frica privind transformarea Moldovei în „Ucraina 2.0” dacă Maia Sandu câștigă alegerile.
Ilan Șor este cetățean al Republicii Moldova, al Israelului și, din 2024, al Federației Ruse. El a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Timp de mai mulți ani, Ilan Șor a locuit în Israel, iar din 2024 se ascunde în Federația Rusă, țară în care sunt stabiliți soția și copiii săi.
Anterior, Interpol Chișinău i-a cerut Kremlinului să-l rețină și să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova, însă cererea a fost refuzată.
De menționat că Șor a continuat să se implice în politica de la Chișinău, chiar dacă a fugit din țară. Inițial, o făcea prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior - prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui. Guvernarea de la Chișinău îl acuză că ar conduce un „grup criminal organizat”, care încearcă să destabilizeze situația în Republica Moldova, în interesul Federației Ruse.
Amintim că Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Republicii Moldova.
Reamintim, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei.