Ion Tăbârță, despre ingerința în procesele electorale: Sunt decizii la indicațiile Moscovei
Cei care acceptă mita electorală sunt persoane social vulnerabile neinformate, iar cei care corup alegătorii provin din gruparea criminală Șor, acționând nu din convingeri ideologice sau politice, ci pentru a obține profit, susține comentatorul politic, Ion Tăbârță. Într-o ediție specială la Moldova 1, analistul a discutat despre impactul schemelor de corupere și al turismului electoral asupra rezultatelor alegerilor.
„Este clar că este o implicare a factorilor externi în procesul electoral din Republica Moldova. Ne referim la acea transportare organizată din Federația Rusă, atât de la Moscova cât și din state conexe, cum ar fi Minsk, Bacu, Turcia. Vedem cum cei din regiunea transnistreană votează masiv. Este clar că nu putea să se întâmple acest lucru fără o anumită implicare a factorilor decidenți din regiune. Desigur cei de acolo puteau lua o decizie numai la indicațiile Moscovei. Urmează să vedem care va fi impactul acestei implicări a Federației Ruse asupra procesului electoral din Republica Moldova. Totuși, vor reuși cetățenii noștri să voteze mai mult decât cei din exterior care vor frauda sau nu?”
Potrivit analistului, cei care corup alegătorii fac parte din gruparea criminală Șor, acționând nu din motive ideologice sau politice, ci pentru a obține profit, iar cei care acceptă sunt persoane financiar vulnerabile.
„Această mită electorală a fost acceptată de un anumit grup de populație care face parte din pătura social vulnerabilă, neinstruiți, neinformați și ușor de manipulat... Nu mă refer la acea categorie care este din gruparea Șor sau ierarhii din cadrul acesteia. Aceste persoane sunt foarte bine informate pe domeniul politic, dar pur și simplu fac bani. M-am uitat prin listele prezentate de oamenii legii și constat că sunt o serie de persoane care sunt bine, aranjate, cu casă, cu copii în Europa. Însă au acceptat să facă acest serviciu în cadrul acestei rețele pentru că erau remunerați. Ce am văzut din materialele jurnalistice, mai puteau pune bani deoparte, nu doar toți să îi dea la acei pseudo protestatari, care erau folosiți în calitate de carne politică și carne electorală. Să îmi fie iertată expresia", constată politologul.
Autoritățile investighează cazuri de transport organizat al alegătorilor, atât în Republica Moldova, cât și în străinătate, în special din Rusia către Belarus, Azerbaidjan și Turcia, cu scopul de a influența prezența la vot. Inspectoratul General al Poliției și Comisia Electorală Centrală au semnalat aceste nereguli, după ce pe rețelele de socializare au apărut imagini cu grupuri de moldoveni aduși organizat la secțiile de votare. Cetățenii sunt îndemnați să raporteze astfel de cazuri la Serviciul de urgență 112, măsură destinată protejării integrității procesului electoral și asigurării unui vot liber și neinfluențat.
Vezi AICI cum se desfășoară procesul de votare.
Alegeri prezidențiale 2024: Prezența la vot.