Rusia, principalul actor în campaniile de dezinformare despre alegerile din SUA, avertizează agențiile americane
Cu o zi înainte de alegerile prezidențiale din SUA, agențiile americane de securitate au transmis un avertisment dur privind intensificarea activităților de dezinformare din partea Rusiei. Într-o declarație comună, Biroul Directorului Național de Informații, FBI, și Agenția pentru Securitate Cibernetică și a Infrastructurii (CISA) au subliniat că Rusia este principala sursă de „operațiuni de influență străină”, cu scopul de a submina încrederea americanilor în integritatea procesului electoral, notează BBC.
Potrivit informațiilor, agenții de influență ruși au creat videoclipuri și articole false, menite să inducă teama și să compromită legitimitatea alegerilor. O strategie intens utilizată a fost răspândirea zvonurilor despre posibile fraude electorale în statele-cheie, cum ar fi falsificarea buletinelor de vot sau manipularea cibernetică a rezultatelor. În Arizona, de exemplu, au circulat videoclipuri care pretind că buletine de vot false ar fi fost tipărite pentru a o susține pe candidata Kamala Harris.
„Ne așteptăm ca, în ziua alegerilor și în săptămânile următoare, aceste operațiuni să fie intensificate, țintind statele cu balanță electorală fragilă”, se precizează în declarație.
În paralel, autoritățile americane au informat că și Iranul desfășoară campanii de influență, având drept țintă administrația Trump, ca răspuns la eliminarea generalului iranian Qasem Soleimani în ianuarie 2020.
Precizăm că astăzi, 5 noiembrie 2024, au loc alegerile prezidențiale în Statele Unite, în care americanii își aleg cel de-al 47-lea președinte. Principalii candidați sunt democrata Kamala Harris, actuala vicepreședintă, și republicanul Donald Trump, fost președinte între 2017 și 2021. Sondajele indică o cursă extrem de strânsă, cu ambii candidați aproape la egalitate în intențiile de vot. Alegerile se desfășoară conform sistemului Colegiului Electoral, în care fiecare stat are un număr specific de electori, iar pentru a câștiga, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi electorale. Statele considerate decisive în acest scrutin includ Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania și Wisconsin.