Alegerile prezidențiale din SUA // Cum funcționează procesul electoral și când vom afla cine va fi cel de-al 47-lea președinte
Astăzi, în Statele Unite, milioane de cetățeni își exercită – în persoană - dreptul de vot pentru a alege cel de-al 47-lea președinte al țării. Sistemul electoral american este unic, bazat pe un proces complex în care votul popular interacționează cu sistemul Colegiului Electoral, un mecanism care influențează decisiv rezultatul final.
Cum funcționează procesul electoral în SUA?
În alegerile prezidențiale din SUA, cetățenii nu votează direct pentru candidații la președinție, ci aleg electorii în fiecare stat. Acești electori formează Colegiul Electoral, care este responsabil pentru desemnarea oficială a președintelui. Fiecare stat are un anumit număr de electori, proporțional cu populația, scopul sistemului fiind de a da o voce ;i statelor mici. În total, sunt 538 de electori, iar pentru a câștiga, un candidat trebuie să obțină cel puțin 270 de voturi electorale.
Procesul este câștigat, în majoritatea statelor, pe principiul „câștigătorul ia totul” („winner-takes-all”), ceea ce înseamnă că, în general, candidatul cu cele mai multe voturi populare într-un stat câștigă toate voturile electorale ale acelui stat. Există și excepții, precum statele Maine și Nebraska, unde voturile electorale pot fi împărțite între candidați.
Când vom afla rezultatul?
De obicei, rezultatele preliminare încep să fie disponibile la câteva ore după închiderea urnelor, datorită diferențelor de fus orar între statele de pe coasta de Est și coasta de Vest. Câștigătorul, tot tradițional, este anunțat de marile companii de televiziune cu acoperire națională, cu multe ore înainte de publicarea rezultatelor oficiale, fie și parțiale.
Momentul când un candidat este „proclamat” învingător depinde în cea mai mare parte de claritatea rezultatului în statele indecise, state cheie, cunoscute drept „swing states” – unde electoratul poate vota pentru un democrat sau un republican. În acest moment, sunt șapte: Arizona, Georgia, Mischigan, Nevada, Carolina de Nord, Pennsylvania și Wisconsin.
În cazul în care diferențele sunt strânse sau există contestații, rezultatul oficial poate fi întârziat.
Voturile electorilor sunt numărate și validate ulterior de Congres, într-o ședință comună ținută pe 6 ianuarie a anului imediat următor. Cu această ocazie este declarat oficial câștigătorul alegerilor.
În acest ciclu electoral, inaugurarea noului președinte va avea loc pe 20 ianuarie 2025, în cadrul ceremoniei de depunere a jurământului, care are loc la Capitoliu, în Washington D.C..
Impactul procesului electoral asupra rezultatului final
Sistemul electoral american, bazat pe Colegiul Electoral, poate duce uneori la situații în care un candidat câștigă votul popular la nivel național, dar pierde alegerile, cum s-a întâmplat în istoria recentă. Acest lucru rezultă tocmai din faptul că statele-cheie au un rol decisiv în desemnarea numărului de electori, pentru fiecare candidat.
Astăzi, atenția publicului și a presei se concentrează asupra evoluției votului în state precum Florida, Pennsylvania, Ohio și Wisconsin, considerate esențiale pentru stabilirea câștigătorului. Pe măsură ce numărătoarea avansează, analiștii vor interpreta tendințele de vot, iar cetățenii americani, dar și comunitatea internațională, vor aștepta cu nerăbdare răspunsul la întrebarea: cine va fi cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii?