Aproximativ 230 de persoane din Fâșia Gaza, evacuate în străinătate din motive medicale
O șansă spre o viață mai bună. Aproape 230 de pacienți, în stare gravă și rude ale acestora, au fost evacuați din Fâșia Gaza în Emiratele Arabe Unite și România. Potrivit autorităților israeliene, care au dat autorizația pentru această călătorie, este cel mai mare număr de persoane care a putut fi lăsat să părăsească Fâșia în ultimele luni. Mii de oameni rămân pe listele de așteptare pentru a ieși din regiune.
Abdel-Moneim care are un picior amputat, așteaptă cu nerăbdare evacuarea într-o secție de spital din Rafah. Micuțul va călători împreună cu mama sa în Emiratele Arabe Unite, unde va primi un tratament mai bun.
„Abdel a fost lovit de schije în piciorul drept, ceea ce a dus la amputarea acestuia. Starea lui de sănătate este dificilă. Are arsuri de gradul trei pe corp, pe spate și pe picioare. La fiecare patruzeci și opt de ore urmează un tratament pentru a schimba pansamentele. De asemenea, piciorul lui amputat are un procent mare de arsuri de gradul trei. Cu ajutorul lui Dumnezeu, el va fi tratat”;
„Fiica mea are cancer de sânge. Ea a primit tratament înainte de război. Din cauza luptelor, tratamentul a fost stopat timp de un an. Suferim mult în Gaza”, au relatat oamenii.
Operațiunea de evacuare a fost coordonată cu Organizația Mondială a Sănătății, Uniunea Europeană și Emiratele Arabe Unite, care au stabilit legături diplomatice cu Israelul în 2020. Reprezentantul OMS a declarat că agenția de sănătate a ONU ajută la evacuarea pacienților în baza unei liste de candidați prioritari întocmite de Ministerul Sănătății din Gaza.
„Astăzi evacuam 228 de persoane, dintre care 88 de pacienți critici, 82 dintre ei vor merge în Emiratele Arabe Unite cu însoțitorii lor și cu cei dragi și șase pacienți critici vor merge în România. Pacienții sunt atât cu traume cât și cu boli cronice. De asemenea, evacuăm mulți pacienți care au cancer”, Richard Peeperkorn, reprezentant OMS.
OMS estimează că între 12.000 și 14.000 de pacienți critici ar trebui să fie evacuați în afara Gazei pentru a primi tratamentul și îngrijirea potrivită.
Războiul dintre Israel și Hamas, care durează mai bine de un an, a distrus sistemul de sănătate din Gaza. Mai puțin de jumătate din spitalele din regiune funcționează doar parțial.