CSM și Judecătoria Chișinău, despre dosarele de rezonanță: Există progrese, iar tergiversările nu depind de magistrați
Judecătoria Chișinău și Consiliul Superior al Magistraturii i-au răspuns procurorului general Ion Munteanu care a sugerat că tergiversarea dosarelor de rezonanță e din vina judecătorilor. Responsabilii din magistratură au introdus la început de an un complet de judecată specializat pe corupția mare, finanțarea politică ilegală și frauda bancară. De atunci, există progrese și tergiversările nu depind de judecători, a declarat președinta instanței Livia Mitrofan. Majoritatea dosarelor se află la etapa de examinare când sunt audiați martorii în instanță.
Săptămâna trecută, procurorul general Ion Munteanu le-a recomandat jurnaliștilor să-i întrebe pe judecători despre dosarele de rezonanță pe care parchetul le-a trimis în instanță împotriva grupului Șor.
„Este important să înțelegeți că finalitatea în toate aceste cauze penale este în mâinile judecătorilor. Ca jurnaliști, cunoașteți foarte bine cine anume sunt judecătorii care examinează aceste cauze penale”, declara Ion Munteanu.
La Judecătoria Chișinău a fost creat la început de an un complet de judecători specializați pe dosarele mari de corupție. Deocamdată sunt șase magistrați, dar urmează să fie numiți încă trei. Acest mecanism totuși a dat rezultate, consideră Ion Guzun de la Consiliul Superior al Magistraturii.
„Pentru mine, cel mai important este să știm în care anume dosare sunt problemele sistemice, pentru că o anumită problemă, pe un anumit dosar, eu cred că asta nu este reprezentativ. Am discutat cu președinta instanței să știm dacă asta este un fenomen și, din ceea ce am înțeles eu, aceste lucruri sunt sporadice. Trebuie tot să luăm în vedere că aceste dosare sunt foarte complexe, cu sute de volume de dosare, de aceea, trebuie să vedem la care anume parte se referă procurorul general. Este regretabil că domnul procuror general a generalizat toată această situație”, a remarcat Ion Guzun.
Rata de examinare a crescut aproape de două ori, susține președinta interimară a Judecătoriei Chișinău.
„Sunt dosare pe care au fost câte o sută de ședințe de judecată, sunt câte 60 de ședințe de judecată, dar, atât timp cât suntem la cercetarea judecătorească în dosarele mari, judecătorul depinde și de ce probe cercetează. Dacă este prezent un martor, audiază un martor, dacă sunt prezenți trei martori, audiază trei martori. Dar prezența martorilor o asigură procurorii, avocații, depinde cine solicită audierea martorului. Sunt niște proceduri pe care judecătorul este obligat să le respecte, a declarat Livia Mitrofan.
Dosarul generic „Frauda bancară” este la etapa cercetării judecătorești care presupune examinarea directă a probelor și audierea martorilor în instanță. Până acum, doar 20 din 100 de martori au dat declarații.