Social

Directorul Institutului de Geologie și Seismologie: Republica Moldova, scutită de riscul unui cutremur major

Cutremurul din Turcia nu a fost resimțit în țara noastră, iar cetățenii Republicii Moldova nu au de ce să-și facă griji. Potrivit experților, de regulă, în țara noastră sunt resimțite cutremurele care se produc în zona seismică Vrancea, din județul Buzău, România. Cel mai grav de până acum, cu o magnitudine de 7,4 grade pe Richter, a avut loc în 1977.

Imagine simbol
Sursa: Imagine simbol

Potrivit specialiștilor, cauza principală a seismelor de felul celor care s-au produs astăzi în Turcia este mișcarea plăcilor tectonice.

„În momentul rupturii se degajează energia și asta generează un cutremur de pământ. Faptul că au fost mai multe ar însemna că energia era mai mare și mecanismul rupturii a fost în mai multe zone”, a declarat Igor Nicoara, directorul Institutului de Geologie și Seismologie.

Experții spun că seismele de mică intensitate nu sunt o raritate pentru zona noastră. De la începutul lunii ianuarie, în România au avut loc cinci cutremure, cu magnitudinea între 2 și 4,5 grade pe Richter. Potrivit lui Igor Nicoara, și noaptea trecută a fost înregistrat un cutremur în zona seismică Vrancea, județul Buzău, cu magnitudinea 4,5 pe Richter. Acesta a fost urmat de alte trei seisme de intensitate mai mică. Chiar și așa, specialiștii spun că în Republica Moldova nu există riscul unui cutremur major.

„Dacă noi vorbim despre zona care poate afecta teritoriul Republicii Moldova, este vorba despre zona seismică Vrancea, care este amplasată la cuvertura munților Carpați, unde, la contactul a trei plăci litosferice se acumulează energie și periodic ea se degajează”, a mai precizat Igor Nicoara, directorul Institutului de Geologie.

Cel mai puternic cutremur resimțit în țara noastră a avut loc pe 4 martie 1977. Cu o magnitudine de 7,4 grade pe Richter, acesta s-a produs în munții Vrancea și a avut efecte devastatoare asupra României. La nivelul întregii țări, atunci au fost înregistrați circa 11.300 de răniți, fiind distruse 35.000 de locuințe. Majoritatea pagubelor materiale au fost la București, unde s-au prăbușit peste 33 de clădiri.

Citește mai mult