Social

Burse de merit pentru elevii și studenții romi: doi tineri, modele de ambiție

Pentru a-i încuraja să-și continue studiile, dar și pentru a-i motiva și pe alții să studieze, cei mai buni elevi și studenți de etnie romă primesc burse de merit. Printre ei se numără și Felicia Bludoi din orașul Comrat. Studentă la două facultăți, tânăra spune că mereu a fost susținută de părinți să învețe și să ajungă cineva în viață.

Felicia Bludoi se numără printre cei 120 de elevi și studenți de etnie romă care primesc bursă de merit. Tânăra studiază concomitent la Facultatea de drept la Universitatea din Comrat și la Facultatea Cultură națională de la Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Chișinău. Ea spune că mereu a fost atrasă de învățătură, iar printre bursieri se numără și cei doi frați ai săi.

Părinții nu au avut posibilitatea să facă o facultate. Ei întotdeauna m-au susținut ca să îmi continui studiile. Mai am încă doi frați care tot au terminat gimnaziul. Învăț mult, uneori chiar și nopți întregi. Dacă vrei să ajungi mai departe, trebuie să înveți mult”, spune ea.

Studenta spune că bursa de 1200 de lei pe care o primește îi este de ajutor. Cu banii adunați își poate plăti contractul la facultate. În viitor se vede profesoară și o avocată bună, în special pentru comunitatea romilor.

Bursa nu este atât de mare, dar este o sumă ok, care ne ajută pentru a acoperi unele cheltuieli pentru facultate. Vreau să fiu profesoară, pentru că îmi place să lucrez cu copiii. Studiind la Facultatea de drept, în viitor vreau să devin avocată, ca să apăr drepturile romilor. Romii întotdeauna s-au confruntat cu discriminarea și eu cred că fiecare, nu contează ce naționalitate este, trebuie să fie apărate drepturile oamenilor”, menționează Felicia Bludoi.

Iar Vasile Dragan este student la Universitatea de Stat, Facultatea de Drept. Tânărul spune că al doilea an consecutiv câștigă această bursă de merit.

Sigur au fost emoții de bucurie. Am aflat de această bursă datorită faptului că am fost un tânăr activ, voluntar, care s-a implicat responsabil și cu dedicație de sine, mai întâi, la nivel local, ulterior, m-am implicat la nivel raional, prin intermediul programelor de proiect care se finanțau pentru tinerii care aveau o idee de proiect”, a spus Vasile Dragan.

Vasile consideră că bursa de merit este mai mult decât un ajutor material: „Eu consider că această bursă de merit nu este doar un sprijin financiar din partea autorităților, ci este un sprijin educațional, aș putea să o numesc o reformă educațională, deoarece ea vine să susțină tinerii, astfel susținând o dezvoltare economică continuă și sustenabilă a societății, prin faptul că promovează incluziunea socială și educațională”.

Amintim că, în luna septembrie curent, Ministerul Educației și Cercetării, în colaborare cu Agenția Relații Interetnice, a lansat Programul de burse de merit pentru elevii și studenții de etnie romă din învățământul liceal, profesional tehnic și superior. Pentru anul de studii 2024-2025, această categorie de elevi și studenți va beneficia de o bursă de merit lunară, în valoare de 1200 de lei.

Citește mai mult