Internațional

Germania marchează 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului - simbolul Războiului Rece

Germania marchează 35 de ani de la căderea Zidului Berlinului - simbolul Războiului Rece, și cel mai mare eveniment geopolitic al secolului al XX-lea. Cortina de Fier, care a afectat soarta a generații întregi, s-a prăbușit fără să poată ține piept cursului istoriei. În capitala Germaniei au loc mai multe evenimente care se desfășoară sub sloganul „Libertate și Unitate”.

Cu flori, lumânări și dangăt de clopote a fost marcată la Berlin căderea Zidului, care a despărțit o națiune și o lume întreagă, timp de 28 de ani.

A fost un moment crucial în istorie, care simbolizează sfârșitul diviziunii dintre Germania de Est și Germania de Vest, dar și, la o scară mai largă, sfârșitul Războiului Rece. Căderea zidului a decurs în mod pașnic, după ce, în cei 28 de ani de existență, aproape 200 de oameni au murit în încercarea de a ajunge în Berlinul de Vest.

De 35 de ani Berlinul nu mai este divizat, țara noastră este unită, Europa este unită. Dar sunt încă mulți oameni care nu trăiesc în libertate și democrație, care încă luptă. Berlinul e mândru să fie un oraș al libertății. Vreau ca Berlinul să fie un loc al speranței pentru toți oamenii care nu trăiesc încă în libertate, dar care luptă pentru libertatea lor”, susține primarul orașului Berlin, Kai Wegner.

Căderea Zidului Berlinului acum 35 de ani a fost apogeul fericit al unei evoluții paneuropene. O zi norocoasă pentru care noi, germanii, suntem recunoscători și astăzi. Mai ales acum, când situația politică globală este atât de dificilă - fie în Ucraina sau în Orientul Mijlociu, fie în ceea ce privește protecția climei sau economia - tocmai acum noi, europenii, trebuie să rămânem uniți”, a menționat cancelarul Germaniei, Olaf Scholz.

O uriașă instalație artistică în aer liber și numeroase alte evenimente sunt programate în acest weekend. Aproximativ 5 mii de afișe sunt expuse de-a lungul fostului traseu al zidului, în cadrul unei expoziții intitulate „Apărați libertatea!". Instalația are o lungime de aproape 4 kilometri. Afișele combină revendicările demonstranților est-germani împotriva fostei dictaturi socialiste, dar și aspirațiile Germaniei moderne.

Sunt multe persoane și mișcări pe rețelele sociale care glorifică RDG și dictatura, în general. Acest lucru este confirmat și de puternica schimbare spre dreapta. Iar eu aș dori să combat acest lucru și să explic ce a fost, de fapt”.

Construit în 1961, Zidul a stat timp de 28 de ani în prima linie a Războiului Rece dintre americani și sovietici. A fost construit de regimul comunist pentru a-i izola pe est-germani de presupusa contaminare ideologică a Vestului și pentru a opri valul de oameni care fugeau din Germania de Est. În prezent, din bariera de 156 de kilometri au mai rămas doar câteva porțiuni, în principal, ca atracție turistică.

Citește mai mult