Festivalul „Debut” prezintă filme studențești pline de inspirație
Inspirație, creativitate, experimente vizuale impresionante, subiecte de actualitate sunt abordate de cineaștii în devenire și prezentate zilele acestea la Festivalul de film studențesc „Debut”.
Proiecția filmului „Clepsidra” a dat start festivalului de film studențesc „Debut” - o platformă pentru tinerii cineaști de a-și face cunoscute creațiile cinematografice:
„Filmul meu e făcut în anul întâi. E despre părinții mei, despre relația dintre ei, viziunile lor, felul cum văd ei lumea”.
„Un film documentar despre proiectul „Rama albastră”. Șase expoziții fotografice pe care noi le-am făcut timp de trei luni în diferite localități din Moldova. O muncă enormă pe care noi o facem ca să valorificăm patrimoniul cultural fotografic al țării”.
„* - Ce așteptări aveți de la acest festival? - Să văd cât mai multe filme, cât mai multe experimente vizuale ale colegilor mei și-i curios ce aduc românii, pentru prima dată anul acesta este o colaborare*”.
Festivalul „Debut” reunește 24 de filme: documentare, de ficțiune, animație - toate realizate de cineaști în devenire.
„Ne bucurăm să le oferim această șansă, pentru că proiecțiile de film pe marele ecran sunt altceva decât în sala de curs și tocmai de asta organizăm acest festival pentru a da posibilitate tinerilor cineaști să vină, să prezinte filme în sala de cinema cu public în sală, care respiră, dacă vreți, în ritmul filmului”, a declarat președintele Uniunii Cineaștilor din Moldova, Virgiliu Mărgineanu.
Noutatea Festivalului Debut-2024 este prezența în concurs a filmelor studenților și masteranzilor de la Universitatea de Teatru și Cinema „Ion Luca Caragiale” din București.
„Asta bucură, pentru că cinematografia de limbă română, să-i zicem așa, este un tot întreg. Cineaștii din Republica Moldova activează în România. Iată, anul acesta, vor veni producții de film cu producători și regizori din România. Coproducțiile între Republica Moldova și România sunt, de fapt, o perspectivă și o posibilitate pentru artiștii noștri să iasă cât mai repede pe piața europeană și mondială”, susține ministrul Culturii, Sergiu Prodan.
Principalele premii ale concursului sunt acordate de Ministerul Culturii. Două premii au fost instituite de Centrul Național al Cinematografiei.
„Premiul „Senior” este pentru cei care au contribuit la cinematografia națională, un tribut generației de mai ieri. „Junior” este un premiu de încurajare pentru cei care au sclipirea de talent și creativitate, care sperăm că mâine vor deveni scenariștii, actorii, regizorii de succes ai neamului”, a spus directoarea Centrului Național al Cinematografiei, Valentina Iusuphodjaev.
Gala de premiere a autorilor celor mai valoroase filme va avea loc duminică, 10 noiembrie, la Cinematograful Odeon, unde se desfășoară Festivalul „Debut”.
Evenimentul este organizat de Uniunea Cineaștilor, cu sprijinul Ministerului Culturii, Centrului Național al Cinematografiei, în parteneriat cu Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice.