Social

MAE solicită să fie stopată lansarea dronelor pe teritoriul Republicii Moldova

Violarea spațiului aerian al Republicii Moldova este o încălcare gravă și un gest neprietenos al Federației Ruse, astfel a comentat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la Chișinău despre cele două drone găsite duminică pe teritoriul țării noastre. Potrivit MAE, astfel de drone pun în pericol viața cetățenilor și solicită stoparea imediată a lansării acestora.

MAE precizează că „dispune de informații clare care arată încălcarea spațiului aerian al Republicii Moldova de drone care sunt lansate de Federația Rusă și solicită stoparea imediată a lansării acestora”.

Totodată, MAE a specificat că „Republica Moldova este o țară pașnică și prioritatea Guvernului este să asigure liniștea și securitatea cetățenilor. Ministerul de Externe cere respectarea de către Rusia a statutului de neutralitate și integritate teritorială a Republicii Moldova”.

Două drone rusești de tip momeală - utilizate pentru a induce în eroare apărarea antiaeriană ucraineană - au căzut astăzi în Moldova, punând în pericol viețile moldovenilor și încălcând spațiul nostru aerian. Condamnăm ferm aceste incursiuni agresive și reiterăm condamnarea noastră a războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”, a notat pe Telegram, ministrul Mihai Popșoi.

Precizăm că două drone au căzut pe teritoriul Republicii Moldova și au pus pe jar, astăzi, forțele de ordine. Una a căzut în satul Fîrlădeni, raionul Căușeni, iar cea de-a doua a fost depistată în preajma satului Borosenii Noi, raionul Râșcani. Zonele au fost încercuite, iar accesul oamenilor a fost restricționat. Potrivit poliției, după primele examinări ale dronei din satul Fîrlădeni s-a stabilit că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip „Shahed” de origine rusească și nu avea atașat explozibil. Noaptea trecută, Rusia a lansat un număr record de drone, iar o parte ar fi părăsit Ucraina și ar fi zburat spre Republica Moldova.

Amintim că, de la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe teritoriul țării noastre au fost depistate mai multe fragmente de drone sau rachete. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a precizat anterior că radarul care a fost cumpărat de autoritățile de la Chișinău la sfârșitul anului trecut este funcțional și își îndeplinește pe deplin misiunea de monitorizare a spațiului aerian. Ministrul a spus că, totuși, doar acest sistem nu este suficient, așa că în țara noastră urmează să ajungă și alte radare cu capacități mai mari, nu mai târziu de sfârșitul anului 2025. Prima rachetă rusească a căzut în Republica Moldova pe 31 octombrie 2022, la Naslavcea, Ocnița.

Rodica Mazur

Rodica Mazur

Autor

Citește mai mult