Șefa statului și o delegație de la Ministerul Energiei participă la Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice, desfășurată în Azerbaidjan
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu o delegație a Ministerului Energiei, condusă de ministrul Victor Parlicov, participă la cea de-a 29-a sesiune a Conferinței Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP29), organizată în Baku în perioada 11-22 noiembrie. Evenimentul se desfășoară sub egida președintelui Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, și a secretarului general al ONU, António Guterres.
Potrivit Serviciului de presă al Președinției, în cadrul conferinței, Maia Sandu va susține un discurs în segmentul de nivel înalt al COP29. Totodată, va avea întrevederi bilaterale cu alți șefi de stat și oficiali de rang înalt.
În cadrul COP29, ministrul Victor Parlicov va avea o serie de întrevederi bilaterale, inclusiv cu omologul său azer, Parviz Shahbazov Ogtay. În cadrul discuțiilor, vor fi explorate oportunitățile de consolidare a cooperării în sectorul energetic cu partenerii regionali ai Republicii Moldova.
Un punct central al vizitei este semnarea Memorandumului de Înțelegere între Republica Moldova și Bulgaria privind cooperarea în domeniul securității aprovizionării cu energie. Parteneriatul va sprijini stabilitatea aprovizionării energetice a ambelor state și dezvoltarea unor soluții comune de securitate energetică în regiune.
Tot în cadrul COP29, Carolina Novac, secretară de stat la ministerul de Energie, va participa la întrevederi pe teme precum importanța tranziției verzi, politicile comerciale, investițiile în eficiență energetică și energia regenerabilă. Se va pune accent pe necesitatea unor mecanisme transfrontaliere și pe extinderea investițiilor în Europa și Asia Centrală.
„Participarea Republicii Moldova la această conferință reflectă angajamentul țării pentru protecția mediului și adaptarea la schimbările climatice, consolidând, totodată, colaborarea cu partenerii internaționali în această direcție”, notează Președinția.
Conferința Părților, este principalul forum internațional dedicat combaterii schimbărilor climatice și reunește anual șefi de stat și de guvern, mediul de afaceri și organizații ale societății civile pentru a coordona eforturile globale și a propune soluții concrete la una dintre cele mai presante probleme ale vremurilor noastre.