Politic

Alexandru Tănase: Convocarea ambasadorului Rusiei la Ministerul de Externe, o reacție protocolară întârziată

Convocarea ambasadorului Federației Ruse în țara noastră, Oleg Ozerov, la Ministerul Afacerilor Externe este o acțiune protocolară obișnuită, dar întârziată. O declarație în acest sens a fost făcută de Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale, în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1. Potrivit lui, astfel de acțiuni nu vor schimba comportamentul Federației Ruse, țară care a negat constant orice încălcare a dreptului internațional.

„Este o practică constantă atunci când apar astfel de incidente să fie convocat ambasadorul țării respective la Ministerul de Externe pentru a i se comunica dezacordul în raport cu acțiunile statului său. În cazul de față, avem o situație mai complicată, ambasadorul Rusiei este o persoană controversată, implicată în mai multe acțiuni ilegale subversive, lucru despre care s-a cunoscut, ceea ce este curios e că Guvernul a dat agrementul pentru a fi numit ambasador. Este o reacție obișnuită, dar puțin întârziată, ar fi fost cazul ca atunci când a fost desemnat ambasador să se țină cont de trecutul său”, a declarat Tănase.

Fostul președinte al Curții Constituționale a adăugat că refuzul Rusiei de a recunoaște că dronele descoperite pe teritoriul țării noastre îi aparțin reflectă o practică bine cunoscută, similară cu cea a Uniunii Sovietice, care nega constant orice încălcare a dreptului internațional.

„Aceste drone nu pot aparține altcuiva, sunt singurii care au interes și capacitate și dețin astfel de utilaje, este Federația Rusă și ei sunt responsabili că aceste drone survolează spațiul aerian al Republicii Moldova”, a subliniat Alexandru Tănase.

Totodată, Tănase a menționat că, în fața acestor provocări, preocuparea principală a autorităților de la Chișinău ar trebui să fie securizarea spațiului aerian al țării.

„Rusia va continua să folosească teritoriul Republicii Moldova pentru a tranzita utilaje aeriene în lupta împotriva guvernului de la Kiev. (...) Rusia își dorește refacerea Uniunii Sovietice, dorește să ocupe Ucraina și să o distrugă ca stat, iar Republica Moldova poate deveni următoarea victimă”, a avertizat Tănase.

Menționăm că ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Ozerov, a fost convocat marți, 12 noiembrie, la Ministerul Afacerilor Externe, unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu ingerințele Moscovei în alegeri și violarea spațiului aerian al R. Moldova.

Amintim că încă o dronă a fost depistată astăzi în raionul Criuleni. Altele două au fost găsite duminică, 10 noiembrie, în raionul Căușeni și, respectiv, în raionul Râșcani.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe teritoriul Republicii Moldova au căzut de mai multe ori bucăți din obiecte zburătoare. În februarie, fragmentele unei drone de tip Shahed, cu 50 kg de explozibil, au fost găsite în apropierea localității Etulia din raionul Vulcănești. Anul trecut, în lacul din satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, au fost descoperite resturile unei rachete.

Citește mai mult