Au ajuns la sapă de lemn. Fermierii, nemulțumiți că nu au primit niciun ajutor din partea statului. Reacția ministerului
Mai mulți fermieri din Republica Moldova se confruntă cu dificultăți financiare majore, conturile bancare fiindu-le blocate din cauza restanțelor acumulate la creditele contractate pentru a-și susține afacerile. În timp ce Ministerul Agriculturii susține că a aprobat mai multe măsuri de sprijin, inclusiv subvenții de 1,3 miliarde de lei, unii agricultori se declară nemulțumiți și spun că nu au primit niciun ajutor din partea statului.
Agricultorul Igor Gonța din satul Flocoasa, raionul Cantemir, deține 33 de hectare, pe care cultivă porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță. Pentru a-și dezvolta afacerea a contractat, în 2022, un credit de peste 700 mii de lei. A procurat utilajele agricole, care au fost însă gajate, conform contractului de creditare, pe o durată de cinci ani. Fermierul spune că deși a muncit din greu, nu a reușit să stingă datoriile, iar acum are conturile blocate, inclusiv cel personal.
„Săptămâna trecută, vineri, mi-au fost ridicate toate acestea care au fost gajate, pe care le-am luat de la bancă. La ziua de azi, și pe persoană fizică mi-au blocat din iunie și contul din care îmi întrețin familia, am patru copii. Eu la ziua de azi sunt într-o stare foarte grea”, susține fermierul Igor Gonța.
În prezent, Igor Gonța caută soluții pentru a-și salva afacerea și a-și întreține familia. Contează și pe sprijinul statului.
„Noi nu facem politică, noi facem să întreținem familiile. Am patru copii la care eu aș vrea să le dau un viitor la copiii mei, aici, în țara mea. Eu vreau să mulțumesc colegilor mei, care au depus mult efort și m-au ajutat cu puținul pe care îl au, în privința și la sămânță, și la motorină, pentru că eu la ziua de azi, din iunie, nu am avut un ban ca să îmi procur o tonă de motorină”, a declarat agricultorul.
Igor Gonța nu este singurul fermier care s-a pomenit peste noapte cu conturile blocate. Potrivit Asociației „Forța Fermierilor”, sute de agricultori au rămas fără tehnica agricolă gajată din cauza datoriilor. Contactați pentru o reacție, reprezentanții Ministerului Agriculturii susțin că sprijină agricultorii prin diverse măsuri și se află în dialog permanent cu aceștia, dar și cu creditorii.
„Până în prezent, în jur de 1,3 miliarde de lei au fost achitate anul curent în calitate de subvenții și măsuri de sprijin în agricultură. De asemenea, pentru ultimii trei ani, 22, 23 și 24, consecințele intemperiilor din această perioadă sau, mai bine zis, agricultorii care au avut de suferit au primit suport financiar din fondul de rezervă”, a menționat secretara de stat a Ministerului Agriculturii, Alexandra Șian.
Alexandra Șian a precizat că, pe lângă cele 100 de milioane de lei acordați din Fondul de rezervă, a fost adoptată și legea care oferă fermierilor posibilitatea revizuirii condițiilor de creditare. Amintim că, luni, Asociația „Forța Fermierilor” a cerut din nou demisia ministrului Agriculturii, Vladimir Bolea.
Într-o scrisoare adresată autorităților centrale, fermierii s-au plâns de starea deplorabilă din domeniu, de întârzierea sprijinului financiar promis de Executiv și de ineficiența măsurilor legislative recent adoptate. În replică, ministerul a refuzat să comenteze cererea de demisie, dar a reiterat că acordă o atenție constantă nevoilor agricultorilor.