Social

Măsuri speciale de protecție a copiilor în cazuri de rețineri ilegale și deplasări în străinătate

Copiii aflați în situații vulnerabile, legate de dispute familiale, vor beneficia de mai multă siguranță atunci când se deplasează în străinătate sau sunt reținuți ilicit. Măsurile speciale de protecție au fost stabilite într-un proiect de lege aprobat de Guvern. Acesta prevede, între altele, asigurarea asistenței juridice gratuite pentru persoanele afectate de deplasarea ilicită a unui copil și sporirea sprijinului legal pentru familiile în dificultate. Instanțele vor putea lua măsuri suplimentare pentru protecția copilului, cum ar fi ridicarea pașaportului sau interzicerea temporară a ieșirii din țară, atunci când există riscuri de reținere ilicită, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

imagine-simbol
Sursa: imagine-simbol

Potrivit ministrului, noua legislație va permite autorităților naționale să colaboreze mai eficient cu instituțiile internaționale, pentru a facilita localizarea, protejarea și, după caz, întoarcerea copiilor în țară. Schimbul eficient de informații va face posibilă și verificarea condițiilor de vizitare a copilului, atunci când aceasta are loc în afara țării.

Constatăm deplasarea ilicită a copilului sau reținerea ilicită a acestuia. Asta înseamnă că unul dintre reprezentanții legali călătoresc, scot copilul din țară sau nu îl returnează cu acordul celeilalte părți. Prin acest proiect de lege părțile pot să beneficieze de asistență juridică garantată de stat, procedura detaliată a procesării cererilor privind răpirea internațională a copiilor de către Curtea de Apel, proceduri de executare a hotărârilor în instanța de judecată prin care s-a dispus înapoierea copilului, măsurile și sancțiunile care pot fi dispuse în cazul în care acestea nu sunt executate”, a spus Alexei Buzu.

Tot astăzi, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege pentru aderarea Republicii Moldova la o Convenție internațională, în baza căreia executarea deciziilor instanțelor naționale va fi obligatorie în alte țări, fiind posibilă coordonarea mai eficientă și reducerea timpului de intervenție și reacție atunci când interesele copilului sunt prejudiciate.

În Republica Moldova, peste 10 mii de copii se află în situații de risc. Precizăm că, anul trecut, Ministerul Muncii și Protecției Sociale a consolidat acest sistem de protecție a copiilor prin angajarea a 150 de specialiști, iar pentru 2025 intenționează să mai încadreze 150 de profesioniști.

Citește mai mult