Internațional

Emisiile de carbon ating cote record, contrar angajamentelor climatice

Emisiile globale de carbon sunt pe cale să atingă un nou record în 2024, în creștere cu 0,8% față de anul precedent, potrivit datelor prezentate la conferința COP29 din Azerbaidjan. Aceste emisii vor ajunge la peste 37 de miliarde de tone, adică aproximativ 4 milioane de tone pe minut, în ciuda promisiunilor de la COP28 în Dubai, când s-a decis să se facă tranziția de la combustibilii fosili pentru a limita încălzirea globală, informează The Guardian.

„Impacturile schimbărilor climatice devin din ce în ce mai dramatice. Timpul se scurge, iar liderii mondiali reuniți la COP29 trebuie să aducă reduceri rapide și profunde ale emisiilor de combustibili fosili,” a declarat Prof. Pierre Friedlingstein de la Universitatea din Exeter, Marea Britanie.

Emisiile din arderea gazelor naturale au înregistrat cea mai mare creștere anuală, de 2,4%, datorită cererii crescute din China și alte regiuni. Emisiile din petrol au crescut cu 0,9%, impulsionate în special de zborurile internaționale, în timp ce emisiile din cărbune sunt prognozate să crească ușor, cu 0,2%. Deși Statele Unite, al doilea cel mai mare poluator din lume, vor înregistra o scădere ușoară a emisiilor, creșterea utilizării gazelor compensează scăderea istorică a cărbunelui.

În contrast, emisiile Europei continuă să scadă, cu o reducere de 3,8%, datorită declinului rapid al arderii cărbunelui. Cu toate acestea, India înregistrează o creștere a emisiilor din cărbune cu 4,6% pe fondul dezvoltării economice puternice.

Pe lângă combustibili fosili, emisiile rezultate din defrișări, în special din Brazilia, Indonezia și Republica Democrată Congo, au contribuit și ele la acest record. „Multe dintre aceste emisii provin din exportul de bunuri către nordul global, cum ar fi soia din America de Sud, exportată către China și Europa,” a explicat Prof. Julia Pongratz de la Universitatea din München.

La COP29, accentul este pus pe mobilizarea a sute de miliarde de dolari anual pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare să reducă emisiile și să protejeze populațiile împotriva efectelor inevitabile ale crizei climatice. Cu toate acestea, critici precum Romain Ioualalen de la Oil Change International avertizează că promisiunile de la COP28 sunt încălcate în mod flagrant: „Am asistat la aprobarea unor noi proiecte de petrol și gaze în toată lumea, contrar științei climatice.”

„La COP29, trebuie să vedem angajamente care să pună capăt extinderii combustibililor fosili și să accelereze trecerea la energie regenerabilă,” a adăugat Ioualalen.

Cu toate că ritmul de creștere al emisiilor s-a diminuat în ultimii ani datorită energiei regenerabile și vehiculelor electrice, timpul rămas pentru a evita efectele devastatoare ale încălzirii globale devine din ce în ce mai scurt.

Bogdan Nigai

Bogdan Nigai

Autor

Citește mai mult