Bătălia cu alcoolul: povestea unei dependențe depășite și lecțiile ei
Alcoolismul continuă să reprezinte o problemă majoră de sănătate publică în Republica Moldova. Țara noastră se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană adultă. În medie, un moldovean consumă aproape 13 litri de alcool anual, conform celor mai recente date incluse în raportul global privind alcoolul și sănătatea. Specialiștii spun că dependența de alcool nu este doar una fizică, ci și psihologică, iar cei afectați sunt reticenți să caute ajutor. În pofida dificultăților, există totuși cazuri când persoanele reușesc să depășească această dependență cu ajutorul unor programe de reabilitare.
Primii pași spre dependență: O adolescență marcată de alcool
Un astfel de exemplu este povestea lui Sergiu, un bărbat de 37 de ani din Chișinău, care a reușit să depășească alcoolismul după ani de abuz și suferință personală. A început să bea încă în adolescență, fiind influențat de amici. A încercat să facă pauze, dar de fiecare dată revenea la alcool, care, spune tânărul, era singurul său refugiu. La 27 de ani, a realizat că are probleme de sănătate, primele simptome fiind tulburările de memorie. A renunțat treptat la alcool, a făcut reabilitare, după care a revenit la viața normală și a reușit să-și întemeieze o familie. Doar că a cedat din nou.
„Nașterea copilului mi-a readus acea bucurie de viață și voința de a renunța la alcool, dar a fost pentru o perioadă scurtă. Au revenit problemele, iar eu nu știam cum să le fac față și am început din nou să beau”, a spus Sergiu.
A încercat de unul singur să lupte cu dorința de a consuma alcool, dar nu a funcționat. Așa că a cerut ajutor specializat și a avut parte de susținere în cadrul grupului alcoolicilor anonimi. De doi ani, nu mai consumă alcool și intenționează să învingă această dependență.
„Când am venit în grup, aveam un singur scop, să-mi păstrez familia, pentru că eram la un pas de divorț. Eram într-o stare deplorabilă, nu mă puteam controla și nu înțelegeam ce se întâmplă cu mine. Îmi era frică. Motivația mea acum este să învăț cum să trăiesc din nou. Să compensez acele pagube pe care le-am adus apropiaților mei fiind mereu în stare de ebrietate”, a mai povestit Sergiu.
Povești ca cea a lui Sergiu sunt sute, spun cei de la Asociația „Inițiativa pozitivă”, un centru de reabilitare acreditat pentru tratamentul dependențelor. Specialiștii de aici susțin că dependența de alcool necesită o abordare complexă, care implică tratamente fizice, psihologice și sociale.
Specialiștii explică: de ce reabilitarea este un proces complex
„Omul care vine la noi ajunge cu problema care îl distruge fizic, psihologic, social și spiritual, adică valorile și principiile. Iar acest program de reabilitare include o anumită zonă sigură, care îl ajută pe om să se cunoască pe el și lumea exterioară, folosind anumite modele de comportament care nu distrug”, a explicat șeful Secției reabilitare, Vladimir Dodon.
Eudochia Paciul, medic psihiatru-narcolog în cadrul Dispensarului Republican de Narcologie, spune că prima etapă a tratamentului este detoxificarea organismului. Această etapă poate dura ani, iar pentru asta pacienți au nevoie de voință, dar și de susținere.
„În cadrul primei etape, de detoxifiere, pacienții primesc tratament medicamentos și începe să lucreze cu ei psihologul. Orișice doză de băuturi alcoolice este toxică și alcoolul distruge intens celulele nervoase, neuronii, îi distruge în așa mod, deci mor într-o cantitate foarte mare și, dacă celule nervoase se distrug, se distrug diferiți centri de importanță vitală a creierului care sunt responsabili pentru decizie, pentru judecată, pentru memorie, pentru gândire”, a menționat medicul Eudochia Paiu.
Specialiștii mai spun că vârsta timpurie de debut a consumului de alcool este un factor care întărește relația sa cu alcoolismul cronic, cu abstinența de scurtă durată și cu prezența unor consecințe grave asupra sănătății. Conform raportului global privind alcoolul, Republica Moldova, se menține printre țările cu cel mai înalt consum mediu de alcool pur per persoană, începând de la vârsta de 15 ani. În același timp, 13,5% din toate decesele în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani sunt atribuite consumului de alcool.