Profesiile tehnice devin tot mai atractive pentru fete
În ultimii ani, profesiile tehnice au cunoscut o schimbare semnificativă, devenind tot mai atractive nu doar pentru băieți, ci și pentru fete. Dacă în trecut domenii precum ingineria, programarea sau automatizările erau predominant ocupate de băieți, astăzi și fetele aleg să urmeze o carieră în aceste sectoare. Această transformare reflectă o schimbare și o deschidere mai mare către diversitate, demonstrând că pasiunile pentru inovație și tehnologie nu au gen.
Cătălina Ghindă studiază la specialitatea Sisteme de alimentare cu căldură, gaze și ventilare. Pasiunea de a proiecta panouri solare, sisteme fotovoltaice o are de mică, fiind alături de tatăl ei, care activează în acest domeniu. Mama o vedea contabilă, dar Cătălina a ales o profesie considerată de mulți masculină. Este singura fată din grupă și chiar dacă întâmpină dificultăți la orele practice, ține pasul cu băieții.
„Avem practică de lăcătușerie, am filetat, practică de sudură pe care o vom face, și de instruire, și de montare, montarea se ocupă cu țevile, cazanele și avem practica de a desface aceste obiecte. Pentru mine greu este atunci când trebuie să sudez sau să lucrez cu lucrurile de metal, deoarece este o muncă grea din punct de vedere fizic, teoria e ușoară, practica e grea”, spune tânăra.
O altă tânără, Andreea Guțu, studiază Tehnologii și Rețele de Telecomunicații. A mers pe urmele mamei sale care este operatoare de telecomunicații. Andreea spune că profesiile nu au gen atât timp cât ești pasionat de ceea ce faci.
„Lucrăm cu fibrele optice, cabluri, diferite proiecte. Îmi plac lucrările de laborator, lucrările practice, sunt interesante. Nu am întâlnit astfel de tehnici. Pe viitor am de gând să îmi continui studiile peste hotare, dar sper să revin pentru a le implementa în Republica Moldova și, de ce nu, să aduc ceva nou pe piață”, afirmă Andreea Guțu.
Numărul fetelor interesate de profesiile tehnice, inclusiv în domeniul construcțiilor, este în constantă creștere în ultimii ani, spun directorii centrelor de excelență.
„25 de procente sunt fete, 75 sunt băieți. Prioritar, acest domeniu a fost pentru băieți. Nu demult acest procentaj era cu mult mai mic. Se gândea cumva înainte că e doar muncă pe șantier, dar, pe lângă asta, această muncă trebuie organzată, de asta nu e neapărat fetele să fie pe șantier, poate să-și facă treaba bine într-un cabinet, făcând calcule, contabilitate, planificare”, a declarat Lucia Țurcanu, directoarea Centrului de Excelență în Construcții.
Piața muncii duce lipsă de personal calificat, așa că autoritățile sunt în proces de elaborare a trei programe de formare profesională în aceste domenii.
„Personal calificat în acest domeniu și anume tehnician pentru instalații de producerea energiei este un program cu durata de doi ani pentru nivel de colegiu. Un alt domeniu de formare profesională ține de meseria electrician în construcții. Al treilea program este formarea profesională de scurtă durată pentru adulți și tineri - instalator sisteme geotermale de mică adâncime și pompe de căldură”, a precizat Vera Chilari, coordonatoare de proiect.
Datele statistice arată că în învățământul profesional tehnic ponderea fetelor este de peste 25 la sută.