Social

Ion Guzun: În perioada următoare am putea vedea mai multe sentințe în cazurile de corupere a alegătorilor

Completul specializat de judecători, care examinează cu prioritate dosarele de corupție și cele de corupere electorală, funcționează eficient, iar în următoarea perioadă am putea vedea mai multe sentințe în cazurile de corupere a alegătorilor. Despre aceasta a declarat membrul Consiliului Superior al Magistraturii Ion Guzun în cadrul emisiunii „În Context” de la Moldova 1.

Ion Guzun a dat asigurări că judecătorii de instrucție, care eliberau mandate de percheziții, au reacționat prompt. Iar în ceea ce ține de dosarele penale, care se examinează în instanțe, membrul CSM a menționat că mai mulți judecători au plecat din funcție, fapt ce a determinat crucial și a influențat termenul de examinare a dosarelor. Drept urmare, pentru a impulsiona examinarea dosarelor de corupție, în luna februarie, CSM a instituit un complet specializat de judecători la Judecătoria Chișinău, care examinează dosarele de corupție. „Până în acest moment, cel puțin 70 de sentințe au fost pronunțate de către judecători. Volumul de lucru este masiv, iar dosarele numite generic „Aeroport”, „Frauda bancară” și altele, care sunt prezente în discursul public și autoritățile și cetățenii sunt supărați, sunt niște dosare care sunt voluminoase, câteva sute.”

În același timp, Guzun a declarat că în prezent cel mai important este să lăsăm justiția să-și facă lucrul „ca să nu ajungem la o situație în care un anumit dosar voluminos se reexaminează”.

„Judecătorii care le examinează, și puteți vedea pe portal datele deschise, au săptămânal mai multe ședințe pe dosarele de mare rezonanță, pe care le puteți identifica cu foarte mare ușurință. De ce e important, din punctul meu de vedere, ca presiunea asupra judecătorilor să scadă, ca să-și facă justiția lucrul? Evident că atunci când se examinează aceste dosare, tot se întreabă de ce durează așa de mult. Cauzele pot fi multiple, important pentru Consiliul Superior este ca aceste dosare să fie examinate cu prioritate, „cu precădere”, cum se folosește în Codul de procedură penală acest termen. Iar judecătorii specializați să examineze doar aceste dosare, ca să avem o finalitate în timp mai restrâns”, a spus membrul CSM.

Solicitat să evalueze situația din sistemul judiciar, Ion Guzun a spus că „se putea mai bine, dacă reforma justiției era o prioritate cu adevărat importantă la guvernările anterioare”. Totodată, potrivit acestuia, reforma justiției este un subiect care va fi actual și după integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. „Este un proces complex continuu și de durată și asta nu vizează doar Republica Moldova. Toți trebuie să înțeleagă că procese și schimbări sistemice în domeniul justiției au loc în multe țări, inclusiv în România, membru al UE și NATO. Trebuie să ne asigurăm că noi ne integrăm în UE, iar criteriile și negocierile cu UE sunt făcute calitativ, dar evident că trebuie să facem și lucrul pe care demult trebuia să-l facem. Tocmai de aceea este important pentru noi, Consiliul Superior al Magistraturii să fie funcțional, să avem un personal în cadrul secretariatului CSM, să avem alte colegii lucrative și să ne asigurăm că judecătorii muncesc și își fac bine meseria. Cine nu – va fi sancționat, cine își va face bine meseria îl vom susține, evident, și promova”, a mai spus Ion Guzun.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult