Experți: Alegerile parlamentare ar putea fi compromise dacă schema lui Șor de cumpărare a voturilor nu va fi destructurată
Federația Rusă va intensifica influența asupra alegerilor parlamentare moldovene din 2025, prin campanii de dezinformare și cumpărare de voturi. Dacă nu se iau măsuri ferme împotriva corupției politice și a manipulării, rezultatele alegerilor ar putea să nu reflecte voința reală a cetățenilor, atrag atenția experții. Pe de altă parte, un Parlament dominat de forțe pro-ruse ar putea duce Republica Moldova într-o situație mult mai complicată, cu sancțiuni din partea Uniunii Europene și a Ucrainei și cu riscul unor crize politice interne. Divizarea societății pe teme etnice și lingvistice ar putea, de asemenea, contura și mai mult instabilitatea internă.
„Noi știam de la bun început că miza Federației Ruse în Republica Moldova sunt în principal alegerile parlamentare de la anul, pentru că se așteaptă ca Federația Rusă să investească și mai mult în campaniile de dezinformare, dar mai ales în cumpărarea de voturi. Dacă până la alegerile parlamentare această rețea de cumpărare a voturilor, construită de Ilan Șor cu ajutorul Federației Ruse, nu este destructurată și nu sunt pedepsiți cei implicați pe scară largă, adică să fie pedepsiți pe toate palierele de activitate și de implicare și nu se setează de asemenea un exemplu prin care nu este tolerată corupția politică, vom vedea că la alegerile parlamentare rezultatele nu vor reprezenta voința populației”, a explicat politologul Laurențiu Pleșca, în cadrul emisiunii „În Context”, de la Moldova 1.
În plus, expertul a remarcat strategia Rusiei de divizare a societății: „De data aceasta, cred că Federația Rusă are o nouă strategie și anume divizarea societății. Temele precum prestația proastă a guvernării vor fi instrumentalizate alături de această diviziune a societății. (...) Moscova va investi masiv și în acești falși proeuropeni, pentru că până la alegerile parlamentare vor mai apărea și alte proiecte cu alți lideri, iar partida pro-rusă se va coaliza pentru a da jos parcursul proeuropean al Republicii Moldova”.
Expertul în regiunea Mării Negre, Mihai Isac, a avertizat că un Parlament dominat de forțe pro-ruse ar putea avea consecințe grave pentru stabilitatea și viitorul european al Republicii Moldova.
„Chiar dacă va fi un Parlament cu simpatii proeuropene declarate, dar servind interesele Federației Ruse, atunci Republica Moldova se va afla într-o situație mult mai gravă decât Georgia. (...) Republica Moldova nu are graniță directă cu Federația Rusă, deci este clar că orice opțiune pro-rusă va fi grav penalizată de Uniunea Europeană și de Ucraina”, a specificat expertul.
Isac a vorbit și despre riscul unor crize politice interne. „Un Parlament condus de forțe pro-ruse va încerca să o demită pe doamna președintă Maia Sandu și va duce la declanșarea unor noi crize politice. (...) Nu cred că o majoritate a populației, inclusiv diaspora cu viziune proeuropeană, va accepta îngroparea ultimelor șanse de aderare mai rapidă a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.”
Ambii experți au punctat faptul că divizarea societății pe teme etnice și lingvistice reprezintă un risc major pentru stabilitatea țării. „Rusia se joacă cu emoțiile și încearcă aceste fisurări”, a adăugat Pleșca, făcând referire la incidentele recente din Găgăuzia, privind reținerea consilierului bașcanei, și potențialele tensiuni din nordul țării.