Forfotă mare la pepinierele din țară. Muncitorii fac ultimele pregătiri pentru startul campaniei de împădurire
Forfotă mare la pepinierele cu material săditor. La doar o zi de la startul campaniei de împădurire, muncitorii fac ultimele pregătiri ca cei mai buni puieți să ajungă în toată țara. În această toamnă, peste 26 de milioane de arbori urmează să fie plantați pe o suprafață de patru mii de hectare, cu scopul de a restabili pădurile afectate de defrișări ilegale, dar și pentru a îmbunătăți calitatea mediului înconjurător.
Jurnaliștii Moldova 1 s-au deplasat la pepiniera din satul Bozieni, Hâncești, unde muncitorii pregăteau puieții de salcâm.
„Vedeți salcâm semănat pe o suprafață de 7 hectare și acum se execută lucrări de scoatere și sortare a puieților. Ulterior sunt transportați la suprafețele de plantare, unde solul e pregătit și urmează să plantăm suprafețele”, susține șeful ocolului silvic din localitatea Bozieni, Alexei Munteanu.
Materialul săditor va fi plantat în mai multe localități din raion. Pe câmp l-am surprins pe Nicolae Hîncu, pădurar de meserie, care muncea de zor cu alți angajați ai ocolului silvic.
„Noi scoatem cinci rânduri. Și așa, fiecare are câte două rânduri, trei rânduri, care și cum și cât are de sădit”, a menționat pădurarul Nicolae Hîncu.
„Eu azi prima zi am venit aici la ajutor, ajutăm aici, scoatem puieții, punem pe deal, să înverzim, Moldova să se înverzească”;
„Lucrări, ne-am pornit binișor, le scoatem pentru mâine, a le planta o nouă pădure, cât ține timpul lucrăm și noi”;
„Pe unde greu, pe unde ușor, merge încetișor, cu oamenii tot se face, împădurim, de aici scoatem, în altă parte sădim”.
Responsabilii de la pepiniera Bozieni spun că pregătesc peste un milion de puieți de salcâm pentru plantare în această toamnă. Lucrările de pregătire au început cu un an în urmă și reprezintă un proces ce necesită timp și atenție deosebită.
„Norma de scoatere pe zi este la 1900, se reușește cu lucrul, se merge într-un timp normal. La salcâm, după inventariere, avem un milion și 396 de mii de puieți de salcâm apți pentru plantare în câmp.”
În acest an, startul campaniei naționale de împădurire va fi dat pe 16 noiembrie, la Mălăiești, raionul Orhei, unde urmează a fi sădite 40 de hectare de pădure. În prezent, suprafața fondului forestier național depășește 450 de mii de hectare, ceea ce reprezintă doar 12% din teritoriul țării. Programul Național de Împădurire, lansat în 2023, prevede extinderea pădurilor cu încă 150 de mii de hectare, în următorii 10 ani.