Primele lucrări de reabilitare și construcție a sistemului de irigare de la Ștefan-Vodă vor începe anul viitor
În anul 2025, vor începe primele lucrări de reabilitare și construcție a sistemului de irigare de la Ștefan-Vodă, anunță reprezentanții Ministerului Agriculturii. În același timp, urmează să fie finalizată elaborarea documentelor de fezabilitate pentru alte două mari sisteme de irigare. Aceste investiții sunt realizate cu sprijinul partenerilor de dezvoltare, al Ministerului Agriculturii și contribuția proprie a fermierilor.
Seceta pune o presiune foarte mare pe fermieri și, fără irigare, nu poți obține nici productivitate, nici calitate a culturilor agricole. În ultimii ani, agricultorii de la Ștefan-Vodă au căutat diverse căi pentru a reabilita sistemele de irigare care, cândva, erau utilizate pentru creșterea legumelor și fructelor. Însă, din cauza secării bazinelor de acumulare, acestea nu mai sunt funcționale, spune Tudor Cociug, membru al Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații.
Agricultorii din raion au creat o asociație a utilizatorilor de apă și au depus un proiect la Ministerul Agriculturii pentru a dezvolta sistemele de irigare. Astfel, ministerul, prin intermediul partenerilor de dezvoltare, va oferi resurse financiare pentru acest proiect de infrastructură.
„Odată cu implementarea proiectului, adică utilizatorii de apă, vor trece la creșterea culturilor de o valoare mai înaltă și atunci când știi tu că ai careva produse cu valoare înaltă, atunci poți să ai și un profit. Fructele si legumele, în ultimii ani, la noi cam s-au redus. Cred că odată cu implementarea proiectului vor beneficia de mai multe locuri de muncă membrii ai asociației, agențiile și consiliile raionale. Oamenii vor avea o mai mare încredere în perspectiva de mâine și credem că vom avea numai beneficii”, a spus Tudor Cociug.
Pentru a beneficia de un proiect de reabilitare a sistemelor de irigare, fermierii trebuie să creeze obligatoriu o asociație a utilizatorilor de apă, susține șefa de Direcție de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Angela Dogotari. Ulterior, proiectele sunt evaluate în teren și doar atunci ministerul poate identifica un partener de dezvoltare.
În momentul de față, ministerul implementează, cu sprijinul Băncii Mondiale, un proiect în care sunt identificate trei sisteme centralizate de irigare, unul dintre acestea la Ștefan Vodă. Acum sunt finalizate studiile de fezabilitate, iar cel mai probabil lucrările de construcție și reabilitare vor începe în 2025.
„Fermierii foarte mult s-au adaptat acestor condiții, au modernizat sistemele de irigare, atât cele centralizate, cât și irigarea la scară mică, au și automatizat aceste procese. Dacă să o faci o comparație cu Franța, toate aceste sisteme de irigare sunt automatizate. Fermierul de pe telefon poate vedea cum se irigă, care este volumul de apă, când poate opri irigarea dacă este necesar. Evident că și în Republica Moldova sunt deja fermieri care aplică aceste practici de automatizare de a reduce cheltuielile din energie și apă. Suntem convinși că în următorii ani fermierii o să fie la nivelul țărilor europene”, a declarat Angela Dogotari.
Amintim că, la sfârșitul anului trecut, Parlamentul a ratificat un Acord de împrumut de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în valoare de 55 de milioane de dolari pentru dezvoltarea sectorului agricol. Din această sumă, 25 de milioane de dolari vor fi investiți în reabilitarea infrastructurii primare și secundare de irigare. În același timp, Unitatea Consolidată pentru Implementarea Programelor IFAD, o structură a Guvernului, oferă granturi de până la 500 de mii de dolari pentru dezvoltarea sistemelor de irigații în zonele rurale ale țării.