Peste 200.000 de puieți, plantați în cadrul campaniei „Generația pădurii”
În satul Mălăiești, raionul Orhei, astăzi a fost dat startul campaniei de împădurire din acest an. La lucrările de plantare au participat peste 600 de angajați ai Guvernului, muncitori de la Moldsilva și voluntari. Pe parcursul zilei, au fost sădiți peste 200 de mii de puieți de stejar roșu, paltin, frasin și salcâm, pe o suprafață de peste 40 de hectare. Acțiunea face parte din campania națională „Generația pădurii”, lansată în anul 2023, care urmărește reabilitarea fondului forestier degradat și crearea către anul 2032 de noi păduri, astfel încât rata de împădurire să crească de la 12%, cât este în prezent, până la 15%.
„Cât ne permit condițiile meteo, vom planta și în decembrie, este foarte important să plantăm pădure pentru că Republica Moldova este cea mai vulnerabilă țară din punct de vedere climatic, avem cea mai mică cantitate de precipitații din Europa, avem cea mai mică rată de împădurire, este important să avem mai multă pădure”, a spus ministrul Mediului, Sergiu Lazarencu.
La plantare au venit mai mulți miniștri împreună cu echipele de la ministere.
„Noi de fapt mai mulți ani la rând participăm la împădurire și eu cred că pentru Moldova este foarte important să aibă grijă de plămânii săi, să aibă grijă de natură. În special pentru noi, Ministerul Sănătății, este important nu doar să participăm, dar și să încurajăm și altă lume să planteze copaci”, a declarat ministra Sănătății, Ala Nemerenco.
„Campania de împădurire este vitală pentru viitorul Republicii Moldova, mai ales în contextul schimbărilor climatice, care se manifestă destul de virulent pe tot teritoriul Republicii Moldova, vorbim despre seceta inclusiv din vara anului 2024, când elementele de secetă cumplită și arșiță s-au manifestat în centrul și nordul Republicii Moldova”, a menționat ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.
„Plantând un copac, plantăm viitorul țării și ”Generația Pădurii" este despre aceasta, o campanie a autorităților care vizează împădurirea Republicii Moldova”, a relatat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Iar ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, s-a alăturat colegilor săi de la minister împreună cu familia.
„Este o campanie foarte importantă pentru a reitera valoarea naturii și astfel cu toții trebuie să participăm la această campanie, să avem grijă, să avem o natură sănătoasă, pentru că până la urmă natura este cea care ne oferă aer, oxigen”, a menționat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Și președinta Maia Sandu a participat la campania de împădurire. Șefa statului a fost în satul Frumușica, din comuna Băcioi, unde împreună cu sute de voluntari a sădit puieți de salcâm și frasin. Într-o postare pe rețelele sociale, Maia Sandu le-a mulțumit tuturor oamenilor pentru participare și i-a îndemnat să sprijine în continuare acțiunile de plantare, care se vor desfășura în următoarele săptămâni în toate regiunile din țară.
În total, în această toamnă, vor fi sădiți peste 26 de milioane de puieți de stejar, frasin, salcâm și arțar, crescuți în pepinierele Agenției „Moldsilva”.
„Campania este importantă pentru că plantarea pomilor duce la îmbunătățirea fondului forestier: mai mulți copaci, mai mult oxigen, mai multă sănătate, o țară mai verde.”
„În trecut aici a fost un bazin de acumulare a apelor pentru irigare, în prezent dacă întreprinderea localității s-a deformat, bazinul acumulat s-a uscat și până în prezent aici pășteau vitele. Dacă în trecut erau 600 de bovine care erau pășunate, în prezent au ajuns 11 bovine și este binevenit aici să plantăm o pădure.”
În anul curent, vor fi împădurite peste 7300 de hectare, dintre care 3300 au fost plantate în această primăvară. Acțiunea de astăzi „Guvernul Plantează #GenerațiaPădurii” face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor, care prevede împădurirea a 145 de mii de hectare în următorii 10 ani.