Scriitoarea Ana Blandiana a lansat la Chișinău cartea „Întâmplări cu Arpagic"
O invitație într-o lume a miracolelor și a luminii divine, astfel au apreciat, astăzi, cititorii creația distinsei poete Ana Blandiana. Scriitoarea a revenit la Chișinău la scurt timp după acordarea în Spania a prestigiosului premiu Prințesa de Asturia pentru literatură și s-a bucurat împreună cu admiratorii de apariția la Chișinău a cărții „Întâmplări cu Arpagic", faimosul motan în comportamentul căruia, în anul 1988, a fost întrezărită o parodie îndreptată împotriva regimului Ceaușescu. Au urmat interdicții, cenzură, iar cărțile i-au fost scoase din librării și biblioteci.
„Arpagic a făcut carieră înainte de revoluție și eu am fost interzisă chiar pentru el. De fapt, nu mă gândeam că cineva va observa că am făcut bășcălie de Ceaușescu, punându-l pe Arpagic să se poarte cum se purta Ceaușescu”, a spus Ana Blandiana, scriitoare.
Maria Șleahtițchi a adus o raritate editoriala, acea carte cu Arpagic din 1988 pe care a primit-o în dar de la rudele din România.
„Noi am păstrat-o în biblioteca familiei noastre ca pe o relicvă, o carte pentru care Ana Blandiana este persecutată, o carte subversivă și care însemna pentru cititorii de atunci din România o carte în care vedeau și altceva decât era scris”, a menționat Maria Șleahtițchi, critic literar.
Apariția la Chișinău a cărții cu celebrul motan Arpagic are loc într-un moment oportun, spune poetul Vasile Romanciuc.
„Arpagic a apărut la momentul potrivit, acum, la Chișinău, în Republica Moldova, pentru că avem nevoie de un motan ca Arpagic, care la noi are de prins tare mulți Șoricei”, a declarat Vasile Romanciuc.
„Când am descoperit această carte a fost un șoc și, în acelaș timp, mi-am zis, iată poetul adevărat care scrie și pentru copii în aceeași formulă, nu-și trădează felul de a fi în poezie. Doamna Blandiana este o poetă, pe care o iubim foarte mult și este pentru noi, poeții de aici și de oriunde, un model uman și este și un mare model poetic”, a subliniat Arcadie Suceveanu, poet.
Cititorii i-au adus un omagiu poetei prin recitaluri de versuri, prin cuvinte de înaltă prețuire.
„Aceste versuri sunt atât de pline de frumos, de iubire de dragoste, de înțelepciune și lucrând cu copiii, citind fiecare poezie intri într-o lume deosebită, într-o lume magică”, a spus Angela Tofan, profesoară.
Cartea a apărut la o editură din Chișinău în condiții grafice deosebite, ilustrațiile fiind realizate de artistul plastic Vitalie Ichim.
„Am dorit să pun în valoare versurile, atât de ziditoare și pline de speranță a autoarei noastre. Mi-aș dori foarte mult ca poezia Anei Blandiana și ilustrațiile mele să vă apropie tot mai mult de pace, de lumină, de dragoste”, a relatat Vitlie Ichim.
„Am o mare emoție. Le doresc celor mici să citească, să nu uite să citească pentru că e tot ce pot să facă mai extraordinar la vârsta lor și care îi va face fericiți pentru toată viața, iar celor maturi le doresc să nu uite că de felul cum se vor gândi la țara lor în această perioadă va depinde și viața copiilor lor”, a menționat Ana Blandiana.
Lansarea cărții Anei Blandiana este unul dintre momentele de vârf ale Salonului Internațional de Carte pentru copii care se desfășoară și duminică, 17 noiembrie.