Electorala

Cetățenii din șapte localități își aleg primarul. Procesul de votare în cadrul alegerilor locale noi s-a încheiat

În șapte localități au avut loc alegeri noi. La urne au fost așteptați peste 25 de mii de alegători. Cele 15 secții de votare au fost deschise în intervalul de timp: 07:00 și 21:00. Procesul de votare s-a încheiat.

În cele șapte localități, până la ora 18:00, dreptul la vot a fost exercitat, în total, de către 8903 alegători, ceea ce reprezintă o rată de 34,84 la sută din numărul celor incluși pe listele electorale

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, procesul de vot decurge fără incidente.

Până la ora 15:00, la vot s-au prezentat, în total, 7043 de alegători, ceea ce reprezintă 27,60% din numărul celor incluși pe listele electorale

Potrivit CEC, localitățile cu cea mai ridicată prezență la vot sunt Arionești, Dondușeni, și Clocușna, Ocnița, unde, până la această oră, se atestă o rată de circa 41,61% și, respectiv, 36,11 la sută.

În conformitate cu prevederile Codului electoral, alegerile sunt considerate valabile dacă la ele a participat cel puțin 1/4 din numărul de persoane înscrise în listele electorale.

Până la ora 12:00, au votat 4180 de alegători, ceea ce reprezintă 16,41% din numărul celor înscriși pe listele electorale de bază

Până la ora 09:00, în total, dreptul la vot a fost exercitat de către 757 de alegători sau 2.98% din cei așteptați la urnele de vot

Alegeri locale sunt organizate în orașul Căușeni, raionul Căușeni, comuna Iliciovca, raionul Florești, comuna Boșcana, raionul Criuleni, satul Arionești, raionul Dondușeni, comuna Antonești, raionul Cantemir, satul Clocușna, raionul Ocnița, și satul Popeștii de Jos, raionul Drochia.

Pentru funcția de primar au fost înregistrați 38 de candidați, dintre care 28 sunt desemnați de partide politice, iar alți 10 candidează independent.

Pentru aceste alegeri CEC a tipărit 25 242 de buletine de vot, dintre care 20 195 în limba română și 5 047 în limba rusă.

Alegerile vor fi monitorizate de 25 de observatori naționali, acreditați de către CEC.

Amintim că alegătorul care, din motive de sănătate sau din alte motive temeinice, nu poate veni în localul secției de votare poate solicita votarea cu urna de vot mobilă. În ziua votării, cererile se aprobă de biroul electoral până la ora 14:00 numai la prezentarea unui certificat medical.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult