Ziua Mobilității Europene s-a desfășurat, în premieră, la Soroca
În premieră, la Soroca s-a desfășurat Ziua Mobilității Europene. Evenimentul vine să încurajeze cetățenii să practice mersul pe jos, ciclismul, utilizarea transportului public sau car sharing-ul. Evenimentul este realizat în cadrul Săptămânii Mobilității Urbane, o campanie anuală organizată de Uniunea Europeană.
Ploaia de afară nu i-a oprit acasă pe copiii de la grădinițele din municipiul Soroca, care au venit la eveniment cu bicicleta și trotineta. Ca să cunoască mai bine regulile de circulație, micii participanți la trafic au primit lecții importante din partea angajaților poliției rutiere. Atât copiii, cât și părinții lor susțin acest proiect, inclusiv pentru promovarea unui stil de viață activ și sănătos.
„Eu am venit de acasă cu trotineta”;
„Noi astăzi am învățat că atunci când traversăm strada trebuie să ne uităm în stânga și în dreapta să nu vină o mașină”;
„Este de datoria noastră, a celor maturi, să transmitem noilor generații ceea ce înseamnă transportul ecologic, ce beneficii are transportul ecologic pentru sănătatea noastră, cât și pentru mediul înconjurător”;
„Practicăm mersul pe jos în toată ziua, de la serviciu acasă, ieșim la plimbări cu copiii, deoarece mersul pe jos este sănătate. Omul cu cât mai mult se mișcă, trăiește mai mult”, spun participanții.
Scopul acestui eveniment este de a demonstra beneficiile unei vieți urbane fără autoturisme și de a sublinia importanța infrastructurii durabile.
„În municipiul Soroca este cheiul râului Nistru foarte pitoresc și se practică mersul pe jos, cu bicicleta și trotineta, dar vrem să atragem cât mai mulți tineri, chiar și maturii și copilașii pentru un mod sănătos de viață, pentru că putem vedea cât de mult transport este care dăunează mediului înconjurător și naturii noastre”, a declarat viceprimarul din Soroca, Ana Ojog.
Republica Moldova, alături de alte state europene, marchează anual Ziua Mobilității Europene - o inițiativă emblematică a Comisiei Europene. Acțiunea își propune să încurajeze orașele să implementeze măsuri de transport durabil și să promoveze utilizarea mijloacelor alternative de deplasare, în vederea reducerii traficului rutier și a poluării.
„În primul și în primul rând, vrem să învățăm copiii că spațiul public este al lor și că se pot mișca sigur în el, să știe cum să facă acest lucru în condiții de siguranță, și să învățăm o generație viitoare care să nu mai fie dependentă de mașină în orașele lor”, afirmă Rudolf Graf, coordonator GIZ.
Republica Moldova a elaborat și a aprobat, la 28 august curent, Strategia de Mobilitate 2030, scopul fiind asigurarea dezvoltării durabile și sigure a transportului și infrastructurii, precum și a instaurării unui management eficient în acest domeniu pentru asigurarea unui mediu sănătos și sigur.