Aderare UE

Actuala clasă politică și administrația publică de la Chișinău au misiunea istorică să ducă țara în Europa, susține negociatorul-șef al Macedoniei de Nord

Țările candidate, care au început negocierile de aderare, au o șansă istorică unică să ajungă parte a Uniunii Europene către sfârșitul acestui deceniu (2029-2030). Extinderea blocului comunitar este obiectivul ambițios pe care și l-au asumat ferm instituțiile europene, în special Comisia Europeană. Iar în acest context poporul Republicii Moldova a făcut o decizie excelentă și corectă la recentul referendum, alegând aderarea la Uniunea Europeană. Mingea este acum în terenul autorităților de la Chișinău. Sunt opiniile ex-ministrului Afacerilor Europene, negociator-șef al Macedoniei de Nord, Bojan Marichikj, invitatul emisiunii „Dimensiunea Diplomatică” de la Moldova 1.

Actuala clasă politică și administrația publică de la Chișinău au misiunea istorică să ducă țara în Europa, acolo unde oamenii își doresc să fie. Iar șansele sunt foarte reale, Republica Moldova fiind mai avantajată în procesul de aderare, decât Macedonia de Nord, bunăoară, care a obținut statutul de candidat în 2005 și abia în 2022 a deschis negocierile de aderare.

„Parcursul nostru a fost mult mai dificil nu doar pentru că am avut probleme interne sau anumite impasuri în calea reformelor, dar, în primul rând, s-a datorat relațiilor bilaterale cu țările vecine. De aceea noi încă suntem în proces de aderare și suntem abia la începutul procesului de negocieri, deși suntem țară candidată practic timp de 20 de ani. Acestea sunt niște lecții învățate și de Uniunea Europeană. Unele din aceste lecții se pun deja în aplicare în cazul Republicii Moldova. Iar viteza și dinamica procesului pentru Moldova arată că Uniunea Europeană implementează procesele mult mai repede pentru Republica Moldova decât în cazul nostru, ceea ce este un avantaj pentru Moldova”.

Parcursul european al Republicii Moldova va depinde de ritmul reformelor. Orice inerție sau abatere poate compromite eforturile de integrare. Iar fundamentală este reforma justiției.

„Sistemul judecătoresc și reforma judiciară vor fi prezente în tot procesul de negocieri. Este un cluster fundamental care este deschis la începutul negocierilor și rămâne deschis pe parcursul întregului proces. Este un subiect fundamental pentru independența sistemului judecătoresc, separarea puterilor într-un sistem democratic, pentru protecția drepturilor oamenilor, protecția investițiilor și dezvoltarea economiei.”

Republica Moldova ar putea prelua din experiența Macedoniei de Nord în procesul de reformare a justiției.

„Conceptul și abordarea noastră au fost să-i aducem pe toți la o masă și să nu implementăm nicio reformă fără participarea părților interesate - judecători, procurori, avocați. Noi am încercat să consolidăm independența sistemului judecătoresc cu bugete mai mari, cu procese de recrutare mai stricte, cu procese mai stricte de numire și concediere atât a judecătorilor, cât și a procurorilor. Am îmbunătățit activitatea procuraturii așa încât aceasta să se concentreze pe cazurile de corupție mare.”

Amintim că Republica Moldova a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană în martie 2022, iar trei luni mai târziu a obținut statutul de candidat. În decembrie 2023 Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova, iar prima conferință interguvernamentală a avut loc pe 25 iunie 2024. Negocierile propriu-zise pe capitolele de aderare, începând cu cele fundamentale, vor fi deschise la începutul anului 2025.

Carolina Străjescu

Carolina Străjescu

Autor

Citește mai mult