1.000 de zile de război în Ucraina. Orașe distruse, familii îndurerate și o țară transformată
Invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina a ajuns, marți, la cea de-a 1.000-a zi, o piatră de hotar sumbră în cel mai sângeros conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial, scrie news.ro.
Pierderile umane și materiale devastatoare continuă să crească, lăsând Ucraina mai vulnerabilă decât oricând față de primele zile ale războiului. Reuters prezintă un bilanț al pierderilor suferite de Ucraina de la invazie.
Până la 31 august 2024, Misiunea ONU de monitorizare a drepturilor omului în Ucraina a documentat cel puțin 11.743 de civili uciși și 24.614 răniți în Ucraina de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.
Oficialii ONU și cei ucraineni spun însă că cifrele reale sunt probabil mult mai mari, având în vedere dificultatea de a verifica decesele și victimele rănite, în special în zone precum orașul-port devastat Mariupol, care se află acum în mâinile Rusiei.
Procurorii ucraineni au declarat că 589 de copii ucraineni au fost uciși până la 14 noiembrie 2024.
Deși civilii au avut mult de suferit, marea majoritate a morților sunt soldați: un rar război convențional total purtat de două armate moderne echipate în mod comparabil a fost extraordinar de sângeros. Multe mii de oameni au pierit în lupte intense pe linii de front puternic fortificate, sub focul neîncetat al artileriei, cu tancuri, vehicule blindate și infanterie lansând atacuri asupra tranșeelor.
Ambele părți păzesc bine cifrele pierderilor militare proprii, considerându-le secrete de securitate națională, iar estimările publice ale țărilor occidentale bazate pe rapoarte ale serviciilor de informații variază foarte mult. Dar majoritatea estimează sute de mii de răniți și morți de fiecare parte.
Țările occidentale consideră că Rusia a suferit pierderi mult mai mari decât Ucraina, pierzând uneori mai mult de 1.000 de soldați uciși pe zi în timpul perioadelor de lupte intense din est. Cu toate acestea, Ucraina, cu aproximativ o treime din populația Rusiei, este cea care se va confrunta probabil cu cele mai grave lipsuri de oameni rezultate din luptele de uzură.
Într-o rară referire ucraineană la numărul morților din armata sa, președintele Volodimir Zelenski a declarat în februarie 2024 că 31.000 de membri ai armatei ucrainene au fost uciși. El nu a dat nicio cifră cu privire la numărul răniților sau al celor dispăruți.
În afară de victimele directe, războiul a crescut rata mortalității din toate cauzele în Ucraina, a provocat scăderea ratei natalității cu aproximativ o treime, a determinat peste 6 milioane de ucraineni să fugă în Europa și a strămutat aproape 4 milioane de persoane în interiorul țării. Organizația Națiunilor Unite a estimat că populația Ucrainei a scăzut cu 10 milioane, adică cu aproximativ un sfert, de la începutul invaziei.
TERITORIU PIERDUT
În prezent, Rusia ocupă și pretinde că a anexat aproximativ o cincime din Ucraina, o suprafață aproape egală cu cea a Greciei.
Forțele Moscovei au luat inițial cu asalt nordul, estul și sudul Ucrainei, la începutul anului 2022, ajungând la periferia Kievului în nord și traversând râul Nipru în sud. Armata ucraineană a respins o parte din ofensiva forțelor ruse pe parcursul primului an de război, însă Rusia a păstrat în continuare porțiuni de teritoriu în sud și în est, care s-au adăugat teritoriilor pe care ea și interpușii săi le cuceriseră deja în 2014.
Moscova a cucerit acum aproape întreaga regiune Donbas din estul Ucrainei și întreaga coastă a Mării Azov din sud.
Multe orașe din zona frontului care au fost capturate de Moscova au fost distruse, cel mai mare dintre acestea fiind portul Mariupol de la Azov, cu o populație înainte de război de aproximativ o jumătate de milion de locuitori.
În ultimul an, Rusia și-a extins încet strânsoarea în lupte intense, în principal în Donbas.
Ucraina, la rândul său, a lansat în august primul său asalt la scară largă asupra teritoriului rus și a capturat o fărâmă din regiunea Kursk din vestul Rusiei.
ECONOMIE DEVASTATĂ
Economia Ucrainei a scăzut cu o treime în 2022. În ciuda creșterii din 2023 și de până acum în acest an, ea reprezintă încă doar 78% din dimensiunea sa de dinainte de invazie, a declarat pentru Reuters prim-viceprim-ministrul Iulia Svîrîdenko.
Cea mai recentă evaluare disponibilă realizată de Banca Mondială, Comisia Europeană, Organizația Națiunilor Unite și guvernul ucrainean a arătat că pagubele directe ale războiului în Ucraina au ajuns la 152 de miliarde de dolari în decembrie 2023, cele mai afectate sectoare fiind locuințele, transporturile, comerțul și industria, energia și agricultura.
Costul total al reconstrucției și recuperării a fost estimat de Banca Mondială și guvernul ucrainean la 486 de miliarde de dolari la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut. Cifra este de 2,8 ori mai mare decât produsul intern brut nominal al Ucrainei în 2023, conform datelor Ministerului Economiei.
Sectorul energetic al Ucrainei a fost deosebit de afectat, Rusia vizând în mod regulat infrastructura prin atacuri la distanță.
Ucraina este una dintre principalele surse mondiale de cereale, iar întreruperea exporturilor sale la începutul războiului a agravat criza alimentară mondială. De atunci, exporturile și-au revenit în mare parte, Ucraina găsind modalități de a ocoli blocada rusă de facto.
Ucraina cheltuiește majoritatea veniturilor statului pentru finanțarea apărării și se bazează pe ajutorul financiar al partenerilor occidentali pentru a plăti pensiile, salariile din sectorul public și alte cheltuieli sociale.
Fiecare zi de luptă costă Kievul aproximativ 140 de milioane de dolari, a declarat Roksolana Pidlasa, șefa comisiei pentru buget a parlamentului.
Proiectul de buget pentru 2025 prevede că 26% din PIB-ul Ucrainei, adică 2,2 trilioane de hrivne (53,3 miliarde de dolari), vor fi alocate apărării.
Ucraina a primit deja mai mult de 100 de miliarde de dolari de la partenerii săi occidentali sub formă de ajutor financiar.