Alegeri prezidențiale în România: Candidații pentru fotoliul de la Cotroceni s-au confruntat în prima dezbatere televizată
În România, care se pregătește de alegeri prezidențiale la sfârșitul săptămânii, a avut loc prima și se pare singura dezbatere televizată a candidaților, în absența principalilor doi candidați, actualul premier social democrat Marcel Ciolacu - care era la Bruxelles, și a liderului liberal Nicolae Ciucă. Cele două partide sunt la guvernare, într-o mare coaliție.
Fostul lider liberal Ludovic Orban, care candida acum ca independent, a anunțat în debutul dezbaterilor că se retrage din cursă în favoarea Elenei Lasconi, îndemnând și alte partide sau candidați liberali de dreapta să-i urmeze exemplul. Este puțin probabil ca anunțul să aibă vreun impact important asupra rezultatului votului de duminică.
În dezbaterea televizată, care a durat ieri seară trei ore, toți candidații participanți s-au declarat proeuropeni, inclusiv George Simion, liderul partidului de extremă dreaptă AUR, criticat de multe ori pentru pozițiile sale eurosceptice.
Simion a argumentat că sprijină rămânerea României în UE, dar într-o Uniune Europeană a națiunilor, respingând orice idee de aprofundare a integrării în cadrul UE. Linie susținută între timp de multe guverne autohtoniste din Uniunea Europeană, ca cele din Italia, Ungaria sau Slovacia.
Referitor la situația minorităților sexuale, majoritatea s-au declarat pentru o formă oarecare de parteneriat civil, dar fără perspectiva căsătoriilor pentru cuplurile de același sex sau dreptul la adopție. Excepție a făcut Elena Lasconi, candidata partidului de tendință liberală USR, care s-a declarat chiar și pentru adopții dacă acest lucru „ar fi spre binele copilului”.
Cu excepția liderei USR (Uniunea Salvați România, partid de tendință liberală), Elena Lasconi, toți ceilalți participanți la dezbatere s-au declarat în principiu de acord cu planul președintelui american ales Donald Trump de a pune capăt cât mai repede războiului din Ucraina, chiar dacă asta ar însemna pentru Kiev să cedeze teritorii în favoarea Rusiei și să renunțe pentru mulți ani la ambiția de a intra în NATO.
Primul tur al alegerilor prezidențiale are loc duminică, după care turul de balotaj este programat pe 8 ianuarie, dacă nici unul din cei 13 candidați aflați în cursă nu câștiga 50% plus 1 din voturi. Între cele două tururi, vor avea loc alegerile parlamentare.
În Republica Moldova vor fi deschise 59 de secții de votare, în regiunea de nord a țării vor fi organizate 17 secții, în regiunea centru - 34 de secții de votare, dintre care 16 în orașul Chișinău, și în regiunea sud - opt secții de votare.
Moldovenii cu cetățenie română, la fel ca toți cei din diasporă, vor putea vota timp de trei zile la prezidențiale, începând cu ziua de vineri, 22 noiembrie.
În total, în afara României, autoritățile de la București vor deschide 950 de secții de votare.