Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului s-au reunit la Bender. Serebrian: Doar prin dialog constructiv între părți putem soluționa problemele locuitorilor
Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului, vicepremierul Oleg Serebrian și Vitali Ignatiev, discută astăzi la Bender în formatul „1+1", despre libera circulație, situația fermierilor din raionul Dubăsari și funcționarea școlilor cu predare în limba română. Potrivit Biroului politici de reintegrare, pe agenda discuțiilor figurează și subiectul privind asigurarea drepturilor omului din regiune, în particular pe cazurile de încălcare a drepturilor fundamentale.
„Sunt convins că doar prin dialog constructiv între părți putem soluția problemele, care afectează locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului. Ne vom concentra atenția pe problemele cu care se confruntă instituțiile de învățământ cu predare în limba română. Din păcate, acordurile anterior semnate, privind cele opt școli cu predare în limba română, sunt încălcate în continuare. Vorbim despre lipsa clădirilor proprii și majorarea tarifelor la un șir de servicii comunale. Evidența militară ilegală este la fel o problemă care nu a fost soluționată și care afectează în primul rând elevii și profesorii, dar și întreg sistemul educațional”, a declarat Oleg Serebrian.
De asemenea, Oleg Serebrian a amintit despre cazurile recente, când unui grup de scriitori și angajaților de la Studio L li s-a interzis accesul în regiune, subliniind că astfel de acțiuni distructive au un impact negativ asupra procesului de negocieri.
„Din păcate, Tiraspolul folosește în continuare practica de rețineri neîntemeiate și ilegale ale jurnaliștilor și liderilor societății civile care informează societatea”, a subliniat Serebrian.
Totodată, șeful Biroului politici de reintegrare a declarat că Chișinăul va insista în continuare pe eliberarea din arest a cetățenilor Republicii Moldova, care sunt încarcerați ilegal de autoritățile separatiste.
Menționăm că relațiile dintre Chișinău și Tiraspol au fost marcate de stagnare și tensiuni constante de-a lungul ultimelor decenii, cu încercări periodice de a relua negocierile pentru soluționarea conflictului transnistrean. În pofida cadrului internațional stabilit prin formatul de negocieri 5+2, progresul real a fost limitat, iar dialogul politic a fost absent în ultimii ani.
Fostul vicepremier pentru reintegrare, Alexandru Flenchea, a declarat pentru „Teleradio-Moldova” că, deși există un anumit nivel de dialog tehnic, acesta este insuficient pentru o reală reintegrare. „Vorbim despre un dialog politic absent, deja de mai mulți ani, de fapt, mai mult de un deceniu”. El consideră că lipsa unui dialog politic substanțial este una dintre principalele bariere în calea soluționării conflictului.
Amintim că ultima reuniune în formatul 1+1 a avut loc pe 17 mai curent, potrivit Biroului politici de Reintegrare.