De zece ani luptă cu diabetul zaharat. Povestea unei femei din Chișinău
Peste șapte mii de oameni din Republica Moldova suferă de diabet de tip 1. Mai grav, specialiștii spun că rata maladiei printre moldoveni sporește de la an la an. Chiar dacă boala nu este una transmisibilă, depistată tardiv, poate avea efecte drastice asupra pacienților.
Printre persoanele care suferă de diabet se numără și Anesia Gaidarji din orașul Chișinău. Acum 10 ani, femeia a fost diagnosticată cu diabet zaharat de tip 2. Este o povară, spune ea. Toată viața a fost în mișcare, a muncit mult, i-a ajutat pe toți, acum însă durerile de picioare îi dau mari bătăi de cap. Pentru a se simți un pic mai bine, femeia respectă cu strictețe indicațiile medicului.
„Nopțile nu dorm deloc, am o durere imensă la picioare, folosesc insulină. Am două tipuri de insulină: pun în umăr și în picior și în burtă. Este un disconfort foarte mare pentru mine. Degetul meu e parcă ca sita, cât măsor, cât pun și beau foarte multe medicamente, picurători pun, la medic merg întotdeauna. Nu mă ajută nimic absolut. Am slăbit foarte tare, eu nu eram așa, în special picioarele. Eu nu pot să mă duc nici în oraș singură, chiar dacă mă duc, mă simt foarte rău”, a spus Anesia Gaidarji.
Cu toate acestea, femeia este optimistă, iar cei care îi dau puteri să meargă înainte sunt membrii familiei.
„Îi mulțumesc Domnului că totul e bine, casă am, masă am, copii, pentru asta sunt bucuroasă foarte mult. Îi așteptăm de sărbători, toți vin acasă, toți ca unul vin și sunt bucuroasă foarte mult. Te doare, nu te doare, te ridici și mergi înainte și de muncit, muncesc foarte mult. Îi ajut și pe unul și pe altul, acasă ba conserve, cât pot ajut, nu stau niciodată”, a adăugat femeia.
Specialiștii din domeniu susțin că diabetul zaharat este depistat ocazional și poate duce la infarct miocardic, accident vascular cerebral, insuficiență renală, leziuni hepatice, orbire și amputare a membrelor inferioare.
„Diabetul poate fi prevenit, dar ca să îl prevenim trebuie să adaptăm un mod de viață sănătos, o alimentație echilibrată, mai multă mișcare fizică. Cel mai mare factor de risc pentru apariția diabetului este greutatea în exces. Fiecare kilogram în plus crește riscul de apariție a diabetului zaharat. Din cauza diabetului suferă toate organele, iar primele care sunt țintite sunt ochișorii, rinichii, piciorușele, sistemul nervos, mai suferă și vasele cerebrale și una din complicații sunt AVC-urile”, a declarat doctorul conferențiar universitar, Cristina Rizov.
Mai mult, specialiștii de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” susțin că este o pandemie la nivel global de cazuri noi de diabet zaharat, de tip doi.
„Anual, se tratează circa 1800 de pacienți cu diabet zaharat de tip doi și peste 450 de pacienți cu diabet zaharat de tip unu. De foarte multe ori pacienții se adresează tardiv la specialist, atunci când diabetul are deja o perioadă îndelungată de evoluție nediagnosticată. În prezent, beneficiază de glucometre, de teste pentru măsurarea glicemiei, dar și de tratamente moderne ca insulinele, analogii de insulină, preparate antidiabetice orale”, a relatat șefa secției endocrinologie, Natalia Porcireanu.
În Republica Moldova, cota diabetului din toate bolile endocrine, bolile de nutriție și metabolism este de circa 48%. În Republica Moldova sunt peste 130 de mii de persoane cu diabet zaharat, dintre care 7000 cu diabet de tip unu. Rata mortalității în anul 2023 a constituit 15,2 cazuri la 100 de mii de locuitori.