Social

O platformă pentru îmbătrânire activă și incluziune digitală a vârstnicilor, lansată în R. Moldova

În prezent, doar 34% din populația Republicii Moldova cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 de ani utilizează internetul, față de 82% din categoria celor de 15-59 de ani. Potrivit experților, acest decalaj digital semnificativ expune multe persoane în vârstă riscului de a fi excluse din beneficiile unei societăți conectate. Pentru a sprijini vârstnicii ca să fie în pas cu schimbările rapide din societate, a fost creată o platformă pentru îmbătrânire activă, unde cei de vârsta a treia vor fi instruiți și implicați în mai multe procese de digitalizare.

Maria Budac are 68 de ani și este din orașul Ungheni. Acum 11 ani, femeia a ieșit la pensie. Pentru a socializa cu semenii săi, Maria frecventează clubul vârstnicilor din oraș, care face parte din Programul privind îmbătrânirea activă și sănătoasă. Aici împreună cu alte femei participă la diverse activități printre care sportul, gătitul și, în mod special, învață cum să utilizeze un smartphone modern.

„Am început din decembrie, primele zile, pentru mine e foarte binevenit clubul acesta. Am întâlnit foarte multe persoane pe care nu le-am văzut de câțiva ani și acum noi facem activități, artizanat, facem activități cu sportul. Foarte mult pentru noi înseamnă digitalizarea, foarte multe dintre ele nu aveau telefoane, mai sunt încă din cei care nu au telefon cu internet, acum sunt voluntari doi frați care ne ajută”, a spus Maria Budac.

Și Zinaida Tudor frecventează acest centru din orașul Ungheni. Femeia se bucură că împreună cu alte persoane de vârsta a treia sunt ajutate să se descurce în viața de zi cu zi la capitolul utilizarea gadgeturilor.

„Iată cu o prietenă m-am întâlnit și a spus că activează și mi-am luat inima în dinți și am mers. Nu mă folosesc de căști, nu mă folosesc de nimic, iată un Facebook, în televizor și mă implic la actualități, să fiu în rând cu lumea. Le doresc și la toți cei de vârsta a treia să nu stea acasă, să participe cât de puțin, o dată pe săptămână, de două ori”, a menționat Zinaida Tudor, pensionară.

Ministerul Muncii și Protecției Sociale își propune să ajute cel puțin 25 de mii de vârstnici din Republica Moldova să își dezvolte competențe digitale corespunzătoare.

*„Trebuie să ne asigurăm că avem trei condiții de bază: ajutăm vârstnicii să își dezvolte competența, identificăm vârstnicii care nu au competențe, au acces la internet, probabil au acces la anumite echipamente, dar nu au competență. Doi, avem vârstnici care probabil ar avea competențe, dar nu au acces la trafic de date, echipamente”, a declarat Alexei Buzu.

În cadrul unui proiect-pilot, vâstnicii au fost instruiți de către voluntari în domeniul digitalizării.

*„Proiectul se numește „Abilități digitale conectează generații". Are două obiective majore: în primul rând, incluziunea digitală a vârstnicilor și, în al doilea rând, restabilirea comunicării între generații, pentru că vârstnicii vorbesc cu cei tineri. Am venit cu dispozitive performante gratuite și mult trafic internet și tinerii voluntari au venit cu instruiri de dezvoltare a abilităților digitale”, a relatat Irina Străjescu, director companie.

Ponderea persoanelor de peste 60 de ani crește continuu în Republica Moldova. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, la începutul acestui an, erau înregistrate aproape 610 mii de persoane cu vârsta de peste 60 de ani, ceea ce constituie 25,2% din totalul populației cu reședință obișnuită.

imagine simbol// UNFPA Moldova
Sursa: imagine simbol// UNFPA Moldova

Citește mai mult