Josep Borrell, după reuniunea Consiliului de Asociere: „Suntem hotărâți să realizam un plan de acțiune prioritar pentru Republica Moldova”
Progresele înregistrate de Republica Moldova în parcursul de integrare europeană și de punere în aplicare a Acordului de Asociere au fost discutate astăzi, 7 februarie, în cadrul celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova. Prim-ministra Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a reafirmat la Bruxelles aspirațiile europene ale Republicii Moldova și determinarea autorităților de la Chișinău de a-și respecta angajamentele asumate și de a progresa pe calea integrării în spațiul comunitar european. La rândul său, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a făcut o retrospectivă a sprijinului oferit de UE în ultimul an și a dat asigurări că țara noastră va găsi mereu un aliat de nădejde în Uniunea Europeană.
„Pe parcursul ultimului an ne-am intensificat ajutorul umanitar și suportul pentru gestiunea frontierelor, v-am ajutat să vă întăriți securitatea energetică, am ridicat nivelul asistenței macro-financiare și am introdus măsuri de susținere în domeniul transporturilor și economiei. Totodată, v-am sprijinit în domeniul securității și apărării. Constatăm că datorită eforturilor noastre comune, Republica Moldova este astăzi mai rezilientă și mai pregătită pentru a face față provocărilor de pe piețele produselor energetice”, a declarat Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, în cadrul unei conferințe de presă susținute în comun cu Natalia Gavrilița.
Înaltul oficial european a declarat că Uniunea Europeană este gata să analizeze posibilitatea reducerii taxei de roaming între Uniunea Europeană și Republica Moldova și a dat asigurări că UE va susține eforturile țării noastre în modernizarea sistemului de plăți, pentru a îndeplini, astfel, condițiile necesare în vederea integrării în spațiul unic european al plăților în euro.
„Suntem hotărâți să realizam un plan de acțiune prioritar pentru Republica Moldova, care ne va permite să avansăm în zona de liber schimb și să acceleram accesul moldovenilor pe piața UE. (…) De la ultimul Consiliu de Asociere, am acordat Republicii Moldova peste un miliard de euro ca asistență. Planul economic și de investiții încă are un mare potențial, care trebuie sa fie explorat pentru a vă susține programul de reforme. Încurajăm Republica Moldova să-l folosească la maximum”, a mai declarat înaltul oficial european.
În ceea ce privește conflictul transnistrean, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, a declarat că UE sprijină în continuare rezolvarea conflictului de pe Nistru prin acordarea regiunii transnistrene a unui statut special.
La rândul său, prim-ministra Republicii Moldova a mulțumit comunității europene pentru sprijinul acordat țării noastre în această perioadă, marcată de crize. Șefa Guvernului a reiterat angajamentul autorităților de la Chișinău de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană, ca fiind singura cale de prosperare a țării.
„Am subliniat angajamentul nostru ireversibil față de parcursul european și am vorbit despre stadiul reformelor pe care le întreprindem pentru a putea trece la următoarea etapă - demararea negocierilor de aderare la UE. (…) UE nu este doar un partener în procesul de reformare, ci și principalul partener economic. Suntem determinați să consolidăm relațiile noastre economice. (…) Reamintesc că în Republica Moldova toate cele trei instituții: Președinția, Guvernul și Parlamentul sunt aliniate la valorile europene, aliniate în angajamentul nostru ferm de a face procesul de integrare în UE ireversibil, pentru că el înseamnă pacea și prosperitatea cetățenilor noștri”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.
Amintim că Bruxellesul a găzduit astăzi cea de-a șaptea reuniunea a Consiliului de Asociere UE-Republica Moldova. În premieră, în acest an, Republica Moldova este prezentă la eveniment din postura de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.