Curtea Penală Internațională a emis mandate de arestare pe numele lui Netanyahu, al fostului său ministru al Apărării și al unor oficiali Hamas
Curtea Penală Internațională a emis joi mandate de arestare pentru premierul israelian Benjamin Netanyahu, fostul său ministru al Apărării, Yoav Gallant, și oficiali Hamas, acuzându-i de crime de război și crime împotriva umanității în legătură cu războiul din Gaza și atacurile din octombrie 2023 care au declanșat ofensiva Israelului în teritoriul palestinian, informează Associated Press.
„Camera a emis mandate de arestare pentru două persoane, domnul Benyamin Netanyahu și domnul Yoav Gallant, pentru crime împotriva umanității și crime de război comise cel puțin de la 8 octombrie 2023 până cel puțin la 20 mai 2024, ziua în care procuratura a depus cererile pentru mandatele de arestare”, a declarat CPI într-un comunicat, adăugând într-un alt comunicat că a fost emis un mandat similar și pentru Mohammed Deif, lider Hamas care între timp a fost eliminat de armata israeliană.
Camera a considerat că „există motive rezonabile să se creadă că ambele persoane au privat în mod intenționat și cu bună-știință populația civilă din Gaza de obiecte indispensabile supraviețuirii lor, inclusiv alimente, apă, medicamente și materiale medicale, precum și combustibil și electricitate”, au argumentat cei trei judecători în decizia lor unanimă de a emite mandate pentru Netanyahu și pentru fostul său ministru al Apărării, Yoav Gallant.
Netanyahu și alți lideri israelieni au condamnat cererea procurorului-șef al CPI, Karim Khan, de emitere a mandatelor de arestare ca fiind rușinoasă și antisemită. Președintele american Joe Biden l-a criticat, de asemenea, pe procuror și și-a exprimat sprijinul pentru dreptul Israelului de a se apăra împotriva Hamas.
Hamas a salutat decizia Curții Penale Internaționale de a emite mandate de arestare pe numele premierului israelian, Benjamin Netanyahu, și al fostului ministru al Apărării, Yoav Gallant, pentru presupuse crime de război legate de războiul din Gaza.
La rândul său, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a declarat că mandatele de arestare emise de CPI împotriva a doi lideri israelieni de rang înalt și a unui lider Hamas nu sunt „politice”.
CPI este o instanță supremă care urmărește numai cazurile în care autoritățile naționale de aplicare a legii nu pot sau nu doresc să investigheze.
Israelul nu este un stat membru al Curții. În trecut, țara nu a convins că are capacitatea de a se autoinvestiga, susțin grupurile pentru drepturile omului.
În ciuda acestor mandate, niciunul dintre suspecți nu se va confrunta cu judecătorii de la Haga prea curând.
Curtea însăși nu dispune de poliție pentru a pune în aplicare mandatele, bazându-se în schimb pe cooperarea statelor sale membre.
Un mandat similar a fost emis în 2023 și pe numele lui Vladimir Putin pentru crimele de război comise în agresiunea rusă din Ucraina.