O campanie este lansată în capitală pentru a sensibiliza asupra violenței împotriva femeilor
În următoarele zile, în cele mai aglomerate locații din Chișinău vor apărea siluetele unor femei, în total 16 la număr, care simbolic vor înfățișa victimele violenței. Acțiunea face parte dintr-o campanie socială de informare și sensibilizare a populației în legătură cu gravitatea fenomenului violenței asupra femeii. Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova una din șase femei este supusă violenței. Campania cu genericul „Mă vezi? Crede-mă. Fii alături de mine” va fi lansată pe 25 noiembrie și va dura 16 zile. Cele 16 siluete de femei, create de către artista Victoria Peeva, vor fi instalate în cele mai aglomerate spații publice.
„Conceptul acestor sculpturi este foarte profund și fiecare detaliu are sens. Dacă zicem despre fața sculptată, fără machiaj, simbolizează o femeie care pe parcursul timpurilor de abuz a pierdut identitatea sa. Dacă vorbim despre hârtia care a fost sculptată - sculptura din hârtie simbolizează emoțiile femeii care au fost uneori netezite, uneori rupte, uneori boțite”, spune Victoria Peeva, autoarea sculpturilor.
Campania „Mă vezi? Crede-mă. Fii alături de mine” va dura 16 zile, iar specialiștii vor merge în mai multe raioane ale țării, unde vor discuta despre formele de violență și vor informa femeile cum pot raporta cazurile de violență. Campania vine să sensibilizeze cât mai multe persoane, iar victimele violenței să raporteze aceste cazuri.
„Asta vrem noi, să facilităm accesul la asistență pentru supraviețuitoarele violenței, să nu aibă frică să apeleze la organizațiile care au posibilitatea să ofere acest ajutor, cel puțin să contacteze telefonul de încredere pentru femei și fete, iar cei din jur, apropiații, vecinii, noi toți, în cazul dacă cunoaștem aceste persoane, să ajutăm”, a declarat Viorelia Rusu, specialist de programe la UN Women.
„Avem un număr în creștere a raportării. Asta este foarte important de menționat când femeile încep să aibă încredere mai mult în sistemul nostru și raportează”, menționează Viorica Țîmbalari, șefa Agenției pentru Combaterea Violenței.
Bărbații, dar și femeile au păreri împărțite. Unii spun că mult depinde de educație, alții cred că autoritățile ar trebuii să acționeze mai hotărât în contracararea acestui fenomen:
„Eu cred că bărbații slabi ridică mâna, un bărbat puternic nu o să ridice niciodată mâna. Mulți iartă, dar lucrul acesta nu se iartă și mai ales că sunt atâtea centre care pot ajuta”;
„Eu nu cred că acest lucru poate fi permis. Unde te întorci peste tot probleme”;
„Trebuie de educat mai bine bărbații, totul depinde de cum bărbații se comportă acum în societate, toți sunt răutăcioși acum”;
„Pentru ca acest fenomen să dispară trebuie create condiții mai bune de viață”.
Campania „Mă vezi? Crede-mă. Fii alături de mine” va fi lansată pe 25 noiembrie, de Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor. Potrivit datelor statistice, în anul 2023, în Republica Moldova 21 de femei și-au pierdut viața în urma violenței domestice. 14 cazuri de deces s-au înregistrat în mediul urban, iar șapte cazuri în mediul rural. La nivel global, în 2022, aproximativ 48 800 de femei și fete au fost ucise de partenerii lor sau de alți membri ai familiei.